Οι τιμές των εμπορευμάτων πρόκειται να αυξηθούν φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να επεκτείνεται ταχύτερα, εκτιμά το ΔΝΤ μετά την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών εντός τεσσάρων δεκαετιών το 2009. Το ΔΝΤ δήλωσε πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ιστορικά, καθώς η εκβιομηχάνιση των αναδυόμενων οικονομιών υποστηρίζει την κατανάλωση.

Οι τιμές των εμπορευμάτων πρόκειται να αυξηθούν φέτος, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα αρχίσει να επεκτείνεται ταχύτερα, εκτιμά το ΔΝΤ μετά την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών εντός τεσσάρων δεκαετιών το 2009.

 

Το ΔΝΤ δήλωσε πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ιστορικά, καθώς η εκβιομηχάνιση των αναδυόμενων οικονομιών υποστηρίζει την κατανάλωση. Σε μελέτη του, το Ταμείο αναφέρει: «Η ικανοποίηση της ζήτησης αυτής θα απαιτήσει ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας σε πολλούς τομείς των εμπορευμάτων με ταυτόχρονη ανάγκη για εκμετάλλευση πηγών υψηλότερου κόστους».

 

Στέλεχος του ΔΝΤ τονίζει ότι βραχυπρόθεσμα η δραστηριότητα στα εμπορεύματα αναμένεται να επεκταθεί πιο γρήγορα το 2010, ωθώντας παράλληλα και τις τιμές τους. Πέρυσι, το ΔΝΤ προέβλεψε σωστά ότι οι χαμηλές τιμές δεν θα διαρκούσαν. Η πρόβλεψη για υψηλές τιμές το 2010 προβληματίζει τις διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς θα ενισχύσει τον πληθωρισμό, ενώ οι εισαγωγείς ανησυχούν για την έλλειψη πρώτων υλών.

 

Το ΔΝΤ ανέφερε, τέλος, ότι ο δικός του δείκτης για τα εμπορεύματα ανέβηκε κατά 40% τους τελευταίους οκτώ μήνες, μετά τη στασιμότητα του περσινού Φεβρουαρίου.