Μετά την κρίση χρέους του Ντουμπάι, το Κουβέιτ θα αποτελέσει άραγε την επόμενη χώρα του Περσικού Κόλπου που θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας; Το Κουβέιτ, που ελέγχει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν πρόκειται να στερέψει από χρήματα. Ωστόσο, δημοσίευμα της «WSJ» επικαλείται την τοπική πολιτική κρίση

Μετά την κρίση χρέους του Ντουμπάι, το Κουβέιτ θα αποτελέσει άραγε την επόμενη χώρα του Περσικού Κόλπου που θα βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας;

Το Κουβέιτ, που ελέγχει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν πρόκειται να στερέψει από χρήματα. Ωστόσο, δημοσίευμα της «WSJ» επικαλείται την τοπική πολιτική κρίση, την οποία πυροδότησε το αίτημα του Κοινοβουλίου να προσφέρει το κράτος οικονομική βοήθεια στους πολίτες του αγοράζοντας καταναλωτικά δάνεια αξίας 23 δισ. δολαρίων.

Η κρίση αυτή απειλεί τώρα να απομακρύνει τις ξένες επενδύσεις και να πλήξει τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Η διαφιλονικούμενη σχέση ανάμεσα στην οικογένεια Αλ Σαμπάχ που κυβερνά το Κουβέιτ και στο κυριαρχούμενο από το Ισλάμ Κοινοβούλιο μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό τέλμα. Την προηγούμενη τριετία, το Κουβέιτ γνώρισε τη διάλυση τριών Κοινοβουλίων και την παραίτηση πέντε κυβερνήσεων.

Ο εμίρης, σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ, αναμένεται να εναντιωθεί στο νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου για οικονομική βοήθεια, οδηγώντας σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Η διαμάχη αυτή θα έχει σίγουρα αντίκτυπο στους επενδυτές, τη στιγμή που το Κουβέιτ λαμβάνει λιγότερες ξένες άμεσες επενδύσεις από κάθε άλλη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας στην Περιοχή του Περσικού ΚόλπουGCC, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ηδη, την προηγούμενη εβδομάδα, το Κουβέιτ ακύρωσε συμβόλαια αξίας άνω των 8 δισ. δολαρίων για την κατασκευή νέου διυλιστηρίου, ενώ πετρελαϊκές εταιρείες, όπωςBPRoyal DutchShellκαιConocoPhillipsαμφισβητούν την υπόσχεση ότι το Κουβέιτ θα ανοίξει για επενδύσεις τα πετρελαϊκά αποθέματά του στα σύνορα με το Ιράκ.

Χωρίς όμως περισσότερες ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία, το Κουβέιτ δεν πρόκειται να επιτύχει το στόχο για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του στα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τα τρία εκατομμύρια σήμερα. Η οικονομία του σημείωσε από τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των υπόλοιπων χωρών του GCC το 2009, σύμφωνα με τοΔΝΤενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο αξιών του Κουβέιτ μειώθηκαν 10% πέρυσι.

Χωρίς λοιπόν ριζικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία του Κουβέιτ θα συνεχίσει να υπολείπεται έναντι άλλων και η παραγωγή πετρελαίου του θα πληγεί, απειλώντας το ρόλο της χώρας που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς τουΟΠΕΚ

(από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 11/1/2010)