Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη βάσει χρηματιστηριακής αξίας κατέχει πλέον η BP – για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών – εκθρονίζοντας την Royal Dutch Shell χάρη στην αύξηση της παραγωγής και την ταχύτατη περικοπή των δαπανών της. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν χθες στο Λονδίνο κατά 2,2%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 20 μηνών
Τα σκήπτρα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη βάσει χρηματιστηριακής αξίας κατέχει πλέον η BP – για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών – εκθρονίζοντας την Royal Dutch Shell χάρη στην αύξηση της παραγωγής και την ταχύτατη περικοπή των δαπανών της.

Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν χθες στο Λονδίνο κατά 2,2%, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου 20 μηνών. Η αξία της BP ανήλθε, έτσι, στα 119,2 δισ. στερλίνες (192 δισ. δολάρια). Ο τίτλος της Shell σημείωσε άνοδο 0,9%, διαμορφώνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 118,3 δισ. στερλίνες.

Επικεφαλής του σχεδίου ανάκαμψης της βρετανικής BP περισσότερα από δύο χρόνια τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ έχει καταφέρει να ανακόψει τη μείωση της παραγωγής, ενισχύοντας τις δραστηριότητες στον Κόλπο του Μεξικού, και να διπλασιάσει τον στόχο για την εξοικονόμηση δαπανών.

Σε αντίστοιχες κινήσεις για τη μείωση των δαπανών και των θέσεων εργασίας προχωρά και ο επικεφαλής της Shell, Πίτερ Βόζερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2006 που η αξία της BP ξεπερνά αυτή της Shell. Τον Οκτώβριο του 2007 ο Χέιγουορντ είχε δεσμευτεί να καλύψει τη διαφορά με τους ανταγωνιστές και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τη φονική έκρηξη σε διυλιστήριο στις ΗΠΑ το 2005.