Η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κατανάλωση πετρελαιοειδών στην χώρα μας και αυτό καθίσταται εμφανές από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και μετά. Η αύξηση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση έχει περιοριστεί στο 1,4% στο 10μηνο της χρονιάς, ενώ στο 6μηνο κατανάλωση εμφανιζόταν αυξημένη κατά 2,5% και πλέον
Η οικονομική κρίση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κατανάλωση πετρελαιοειδών στην χώρα μας και αυτό καθίσταται εμφανές από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και μετά. Η αύξηση της κατανάλωσης σε ετήσια βάση έχει περιοριστεί στο 1,4% στο 10μηνο της χρονιάς, ενώ στο 6μηνο κατανάλωση εμφανιζόταν αυξημένη κατά 2,5% και πλέον. Η κατανάλωση στις βενζίνες είναι αμετάβλητη, ενώ στα ντίζελ καταγράφεται αύξηση η οποία, ωστόσο, εν πολλοίς οφείλεται στην έξαρση του λαθρεμπορίου με άξονα το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στα 8,49 εκατ. τόνους έναντι 8,38 εκατ. κατά το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους , με χαρακτηριστικά αφ΄ ενός την αύξηση κατά 2,4% στις πωλήσεις των ‘λευκών’ προϊόντων και την μεγάλη υποχώρηση, κατά 21% και πλέον στις πωλήσεις των ‘μαύρων’ προϊόντων (μαζούτ, άσφαλτος) αφ΄ ετέρου.

Οι πωλήσεις στις βενζίνες είναι οριακά αυξημένες, καθώς από τα διυλιστήρια διακινήθηκαν 3.400.577 τόνοι έναντι 3.387.478 τόνων πέρσι, ενώ κοντά στο 4% καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις προϊόντων ντίζελ, οι οποίες φτάνουν τα 4,4 εκατ. τόνους. 

Αξίζει, βεβαίως, να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό σε μεγάλο βαθμό διαμορφώνεται από την κατά 20% εμφανιζόμενη ως αυξημένη κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο ως γνωστό μεταπωλείται από τους επιτήδειους στους καταναλωτές ως πετρέλαιο κίνησης, προκειμένου να εισπραχθεί η διαφορά του φόρου.

Ως προς τα μερίδια, το κοινό σχήμα ΕΚΟ – BP εμφανίζεται με μερίδιο περί το 28,5% στην αγορά, έναντι 31,6% στο 10μηνο του 2008, ενώ Shell και Avin έχουν ενισχυθεί στο 22,1% έναντι 21,7% στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Στους κερδισμένους της περιόδου είναι οι ‘μεσαίες’ εταιρείες της αγοράς, όπως η Aegean του Δ. Μελισσανίδη, η JetOil των Μαμιδάκηδων και οι εισηγμένες Revoil της οικογένειας Ρούσσου και Elinoil συμφερόντων Σπ. Καρνέση.

Ενισχυμένα είναι τα μερίδια και σε ΕΤΕΚΑ, Silkoil, Dracoil,  στην εισηγμένη Cyclon συμφερόντων των κληρονόμων Θ. Βαρδινογιάννη, αλλά και στην μικρότερη Gallon Oil, η οποία μέσα σε μια χρονιά έχει διπλασιάσει τα μερίδιά της από το 0,6% στο 1,2% περίπου. 

Δείτε τους πίνακες με τα στοιχεία των καταναλώσεων της περιόδου Ιανουάριος – Οκτώβριος για την απελθούσα χρονιά.