Η τιμή του λιθάνθρακα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας έχει αυξηθεί πλέον άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς το ψύχος έχει οδηγήσει την Κίνα στο να εισάγει περισσότερο από ότι εξάγει.

Η τιμή του λιθάνθρακα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ενέργειας έχει αυξηθεί πλέον άνω του ψυχολογικού ορίου των 100 δολαρίων ανά τόνο για πρώτη φορά τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς το ψύχος έχει οδηγήσει την Κίνα στο να εισάγει περισσότερο από ότι εξάγει.

Η Citigroup τονίζει ότι «οι απεγνωσμένες αγορές από τις κινεζικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας έχουν οδηγήσει ψηλά την τιμή spot». Η αγορά της Κίνας έχει συσφιχθεί αφού το ψύχος στο βόρειο τμήμα της χώρας επέδρασε αρνητικά στην εξόρυξη και στις μεταφορές λιθάνθρακα. Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα βρίσκονταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα προτού χτυπήσει ο καιρός. Η στροφή του Πεκίνου προς τις εισαγωγές οφείλεται επίσης και στο κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων οι οποίες εφήρμοζαν παράνομες ή μη ασφαλείς μεθόδους εξόρυξης στην επαρχία Σανζί.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια αυτή της παραγωγής, το Πεκίνο αναζητά πηγές σε μέρη πιο μακρινά από την Αυστραλία, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αυτό το μήνα αγόρασε λιθάνθρακα για πρώτη φορά από την Κολομβία. Αναλυτής της McCloskey Group του Λονδίνου υπογραμμίζει πως «αυτό είναι μοναδικό, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ». Οι ειδικοί εκτιμούν πως η Κίνα πέρυσι εισήγαγε 50 εκατ. τόνους λιθάνθρακα, σηματοδοτώντας μια στροφή 180 μοιρών από τις εξαγωγές των 70-80 εκατ. τόνων του 2005.

Μακροχρόνια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα συνεχίσει να εισάγει μεγάλες ποσότητες από μακρινές περιοχές. Ο Κλίντον Ντάινς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BHP Billiton, τονίζει ότι «η Κίνα πρόκειται να είναι εισαγωγέας λιθάνθρακα στο εξής». Μαζί του συμφωνεί και ο Ρίτσαρντ Ναβάρ της Peabody Energy, όπως αναφέρουν οι FT.

Όσον αφορά την Ινδία, οι εισαγωγές της επίσης αναμένεται να παραμείνουν υψηλές φέτος, καθώς η χώρα επεκτείνει την παραγωγή ενέργειας. Καθώς η ζήτηση ανακάμπτει διεθνώς, οι υποδομές στις εξαγωγές αρχίζουν να παίζουν και πάλι σημαντικό ρόλο, πιέζοντας το εμπόριο λιθάνθρακα μέσω της θάλασσας. Στο μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής λιθάνθρακα της Αυστραλίας, το Νιούκαστλ, η ουρά των πλοίων έχει φτάσει τα 60, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Στην αγορά- benchmark της Αυστραλίας, η τιμή spot του λιθάνθρακα ανήλθε στα 105 δολάρια ανά τόνο χθες, αυξημένη κατά 60% από τον Μάρτιο. Με τον τρόπο αυτό, ο λιθάνθρακας ακολουθεί την ίδια ανοδική πορεία με άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο και ο σίδηρος. Οι αναλυτές «βλέπουν» τις κινήσεις αυτές ως μια καθαρή αντανάκλαση της ζήτησης και της προσφοράς, από τη στιγμή που οι επενδυτές δεν έχουν μέσα επιρροής στα φυσικά αυτά εμπορεύματα.

Τέλος, η αύξηση της τιμής ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων του χώρου, όπως η BHP Billiton, η Anglo American, η Rio Tinto και η Peabody, οι οποίες σε αυτή τη χρονική περίοδο διαπραγματεύονται την τιμή με τις ασιατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας για τα συμβόλαια του νέου έτους.