ΙΕΑ: Αμετάβλητη η Παγκόσμια Ζήτηση Αργού το 2010, Παρά την Πρόσφατη Άνοδο των Τιμών

ΙΕΑ: Αμετάβλητη η Παγκόσμια Ζήτηση Αργού το 2010, Παρά την Πρόσφατη Άνοδο των Τιμών
energia.gr
Παρ, 15 Ιανουαρίου 2010 - 13:46
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών είχαν εκτιναχθεί στις αρχές Ιανουαρίου οι τιμές του αργού σύμφωνα με την μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στον πολύ ψυχρό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στην κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης σε χώρες-κλειδιά για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού». Μάλιστα, όπως τονίζει η Έκθεση, οι τιμές του αργού εμφάνισαν αύξηση μέχρι και 10 με 12 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών είχαν εκτιναχθεί στις αρχές Ιανουαρίου οι τιμές του αργού σύμφωνα με την μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στον πολύ ψυχρό χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στην κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης σε χώρες-κλειδιά για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού».
Μάλιστα, όπως τονίζει η Έκθεση, οι τιμές του αργού εμφάνισαν αύξηση μέχρι και 10 με 12 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2009, αν και σήμερα η άνοδός τους έχει μετριαστεί, με την τιμή του βαρελιού να κυμαίνεται στα 78 με 80 δολάρια.

Αύξηση σημείωσε και η παγκόσμια προσφορά αργού κατά 270 χιλ. βαρέλια ημερησίως κατά τον μήνα Δεκέμβριο, φτάνοντας στα 86,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας της ανόδου στην παραγωγή τόσο στις χώρες του OPEC, όσο και στις χώρες εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Ωστόσο, η επανεκτίμηση της παραγωγής αργού του Αζερμπαϊτζάν οδηγεί σε μείωση της πρόβλεψης για την προσφορά των χωρών εκτός OPECκατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα, με συνέπεια η νέες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 51,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η παραγωγή εκτός OPEC για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα μετά την μετριοπαθή αναθεώρηση της προηγούμενης εκτίμησης το 2009 για 51,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση αποδίδεται στα βιοκαύσιμα και την αύξηση της προσφοράς αργού στην Βραζιλία, την Αυστραλία, την Κολομβία, την Ινδία και τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.

Η παραγωγή αργού του OPEC έφτασε τα 29,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 75 χιλ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που οδήγησε σε πλεονάζουσα δυναμικότητα ύψους 5,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Στη Σύνοδο των Υπουργών Πετρελαίου του OPECστις 22 Δεκεμβρίου οι στόχοι παραγωγής παρέμειναν αμετάβλητοι, διατυπώθηκε, ωστόσο, έκκληση για καλύτερη συμμόρφωση των κρατών-μελών με την ισχύουσα απόφαση. Η «Έκκληση για Μεταβολή της Παραγωγής Αργού και των Αποθεμάτων του OPEC» υποδεικνύει παραγωγή ύψους 28,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα όσον αφορά το α΄ τρίμηνο του 2010 και 29,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα για ολόκληρο το 2010. Παράλληλα, αναμένεται απότομη άνοδος στην παραγωγή NGLτων χωρών του καρτέλ κατά 885 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 2010, η οποία προβλέπεται, έτσι, να φτάσει στα 5,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ουσιαστικά αμετάβλητες παραμένουν, από την άλλη, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στα 84,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2009 (μειωμένες κατά 1,5% ή 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους) και στα 86,3 εκατ. βαρέλια το 2010 (αυξημένες κατά 1,7% ή 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά). Η αύξηση της ζήτησης καθοδηγείται κυρίως από χώρες εκτός ΟΟΣΑ, και μάλιστα από ασιατικά κράτη.

Βραδεία, εξάλλου, αναμένεται η ανάκαμψη της ζήτησης στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρά τον πρόσφατο ψυχρό χειμώνα. Τα βιομηχανικά αποθέματα του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 12,6 εκατ. βαρέλια τον Νοέμβριο του 2009 στα 2.747 εκατ. βαρέλια, 2,0% πάνω από τα επίπεδα του 2008.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως επισημαίνει η Έκθεση του ΙΕΑ, από τα προκαταρκτικά στοιχεία παρατηρείται απόσυρση προϊόντων εξαιτίας των χαμηλότερων θερμοκρασιών τον Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου. Η κάλυψη της μελλοντικής ζήτησης τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου 2009 μειώθηκε φτάνοντας στις 59,1 ημέρες,, αν και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ήταν κατά 1,9 ημέρες υψηλότερη.

Η παραγωγή διύλισης αργού παγκοσμίως προβλέπεται για το α’ τρίμηνο του 2010 να μειωθεί ελαφρώς, φτάνοντας τα 72,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, την στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητη στα 72,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Καθώς τα αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ παραμένουν υψηλά και η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης χαρακτηρίζεται ως αναιμική, η παραγωγή της βιομηχανίας διύλισης, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, δεν παρουσιάζει ιδαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές για το α΄ τρίμηνο του 2010, ενώ προβλέπεται ότι τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν.