Ομιλία Προέδρου ΙΕΝΕ στο Συνέδριο των ΕΛΠΕ για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Παραγωγή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

Ομιλία Προέδρου ΙΕΝΕ στο Συνέδριο των ΕΛΠΕ για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Παραγωγή Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου
energia.gr
Σαβ, 23 Ιανουαρίου 2010 - 10:15
Την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα να επανέλθει στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό εθνικό, πολιτικό και εξόχως οικονομικό ζήτημα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννης Ν. Δεσύπρης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εχθές στο Συνέδριο του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και της Διεύθυνσης της Έρευνας-Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ.
Την πεποίθηση ότι ήρθε η ώρα να επανέλθει στο προσκήνιο το πολύ σημαντικό εθνικό, πολιτικό και εξόχως οικονομικό ζήτημα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννης Ν. Δεσύπρης στον χαιρετισμό που απηύθυνε εχθές στο Συνέδριο του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια και της Διεύθυνσης της Έρευνας-Παραγωγής Υδρογονανθράκων ΕΛΠΕ. Το Συνέδριο έχει τίτλο “Η πορεία της Έρευνας, Ανάπτυξης, Παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου σε Εθνικό και Εταιρικό επίπεδο. Στόχοι - Προοπτικές” και πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο Caravel στις 22 & 23 Ιανουαρίου 2010.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Δεσύπρη κατά την 1η Συνεδρία της εκδήλωσης:

«Κύριε Υπουργέ (Πεπονής), Κύριε Πρόεδρε (Γιανίτσης)

Αγαπητέ Πρόεδρε της Συνεδρίας κύριε Μανιατόπουλε
Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση προς το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης να προσφωνήσει το σημαντικό αυτό Συνέδριο.

Επιπλέον όμως θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και προσωπικά διότι μου έδωσαν την ευκαιρία να συναντήσω παλιούς και αγαπητούς φίλους και συναδέλφους. Εξάλλου από την πάλαι ποτέ ΔΕΠ  ξεκίνησα κι εγώ την καριέρα μου  όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Διεύθυνση Παρακολούθησης του Πρίνου του Ν. 98/75.

Το  ΙΕΝΕ έχει επανειλημμένα  ασχοληθεί με το θέμα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με ειδικότερη αναφορά στην Ημερίδα του 2005 όπου την εποπτεία είχε η  τότε Επιστημονική Επιτροπή Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ με τους Σπύρο Παλαιογιάννη, Μάριο Πατσουλέ, Τερέζα Φωκιανού, Ντίνο Νικολάου, και το Γιάννη Χατζηβασιλειάδη.

Είναι γεγονός  ότι  όλες οι προτάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για  τα θέματα έρευνας  κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια δεν  είχαν καμία τύχη  διότι  η έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων δεν  ήταν στις  πολιτικές ενεργειακές προτεραιότητες. Αυτό οδήγησε σε αδρανοποίηση  μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας που είχε αποκτηθεί με κόστος και κόπο, και φυσικά ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού προσωπικού.

Έτσι, ζητήματα που έπρεπε να επιλυθούν μετά τη μετοχοποίηση των ΕΛΠΕ, τυπικά δηλαδή  επίλυση του θέματος των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης, προσαρμογή και βελτίωση του νομικού πλαισίου, καθορισμό σαφών διαδικασιών για τις παραχωρήσεις, τυπικές συμβάσεις κλπ έμειναν για το μέλλον.

Εγώ χαίρομαι  διότι βλέπω σήμερα ότι το μέλλον είναι εδώ, και ίσως είναι η ώρα  να επανέλθει στο προσκήνιο αυτό το πολύ σημαντικό εθνικό, πολιτικό και εξόχως οικονομικό ζήτημα.

Εύχομαι εκ μέρους της Διοικούσας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης και από εμένα προσωπικά καλή επιτυχία στο Συνέδριό σας και προπάντων εύχομαι να εισακουστούν οι προτάσεις σας.

Ευχαριστώ»