Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες εξαιτίας της σεισμικής διέγερσης που εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Η ευρύτερη περιοχή μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Google που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους σεισμούς οι οποίοι εκδηλώνονται στον πλανήτη εμφανίζει μια απίστευτη εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου».

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες εξαιτίας της σεισμικής διέγερσης που εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα στην ευρύτερη περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή μέσα από την ειδική ιστοσελίδα της Google που καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τους σεισμούς οι οποίοι εκδηλώνονται στον πλανήτη (http://www.emsc-csem.org/kml15.kmz ) εμφανίζει μια απίστευτη εικόνα «βομβαρδισμένου τοπίου» από δεκάδες επίκεντρα μεγάλων και μικρών σεισμών, ενδεικτικό της σεισμικής δραστηριότητας.

Χθες το πρωί στις 2.46' εκδηλώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται στην ίδια ακριβώς περιοχή όπου εκδηλώθηκε πριν από τέσσερις ημέρες ο σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι είναι επιφυλακτικοί και ανήσυχοι και δηλώνουν ότι θα υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο ημερών. Συμβουλεύουν πάντως τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τα παλιά και ετοιμόρροπα κτίσματα.

«Η περιοχή είναι διεγερμένη και αυτό δείχνουν οι δίδυμοι ισχυροί σεισμοί που εκδηλώθηκαν σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών. Υπάρχουν δεκάδες μετασεισμοί, τους οποίους παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή. Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα εγκαταστήσαμε εκεί έξι φορητούς σεισμογράφους. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας στα μεγάλα ρήγματα που υπάρχουν στον δυτικό Κορινθιακό. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε όμως με σιγουριά για τη μελλοντική πορεία της κατάστασης αν δεν περάσουν τα πρώτα 24ωρα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολλή προσοχή», δήλωσε στην «Ε» ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ακης Τσελέντης.

Μαζί του συμφωνεί και ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θ.Γκανάς.

«Οι δύο σεισμοί σε διάστημα λίγων ημερών δείχνουν ότι στην περιοχή υπήρχε συσσωρευμένη ενέργεια, η οποία φαίνεται ότι ίσως εκτονώνεται με αυτό τον τρόπο. Εχουμε καταγράψει δεκάδες μετασεισμούς από 3 έως 4,2 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Γκανάς. Ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εντάσσει τους δύο ισχυρούς σεισμούς στο φαινόμενο της σμηνοσειράς και εκτιμά ότι η «οροφή» στα μεγέθη των σεισμών φτάνει τα 5,1 έως 5,2 Ρίχτερ.

«Ομως δεν αποκλείεται να έχουμε στην περιοχή έναν ισχυρότερο σεισμό. Γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι κατάλληλα με ελέγχους στα κτίρια», ανέφερε ο κ. Τάσος.

Πάντως, με απόφαση της νομαρχίας προληπτικά χθες δεν λειτούργησαν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους Δήμους Ναυπάκτου και Αντιρρίου, ενώ δεν λειτούργησαν και τρία Δημοτικά Σχολεία στο Τρίκορφο Φωκίδας, που είχαν παρουσιάσει ρωγμές από την πρώτη δόνηση. Πρόβλημα υπάρχει και στο Επαγγελματικό Λύκειο Ναυπάκτου.

* Προσωρινά μη κατοικήσιμα έκριναν 31 κτίρια σε 14 χωριά του Δήμου Ευπαλίου και σε ένα χωριό του Δήμου Ναυπάκτου τα συνεργεία μηχανικών του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων ύστερα από αυτοψία σε 98 κτίρια στην περιοχή της Φωκίδας. Επίσης, αποκλείστηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους το τμήμα του Ιερού του Απόλλωνος μέχρι τον Ναό στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

(από την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, 23/1/2010)