Η απειλή για τη Σαουδική Αραβία από τις συνομιλίες υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή επισκιάζει την απειλή που συνιστά η αύξηση της παραγωγής σε ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα επικεφαλής διαπραγματευτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η απειλή για τη Σαουδική Αραβία από τις συνομιλίες υπό τη αιγίδα του ΟΗΕ για τη κλιματική αλλαγή επισκιάζει την απειλή που συνιστά η αύξηση της παραγωγής σε ανταγωνίστριες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα επικεφαλής διαπραγματευτή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Μουχάμαντ αλ Σαμπάν - ο οποίος είναι, παράλληλα, ένας εκ των οικονομικών συμβούλων του υπουργείου Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας - προειδοποίησε ότι « είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουμε. Ανησυχούμε για τη μελλοντική ζήτηση. Το πετρέλαιο έχει μπει στο στόχαστρο. Εξαρτώμεθα σε πολύ μεγάλο βαθμό από ένα εμπόρευμα» .

Η Σαουδική Αραβία εξαρτάται σε ποσοστό σχεδόν 90% από το πετρέλαιο όσον αφορά τα κρατικά έσοδα ενώ οι εξαγωγές αργού αντιστοιχούν σε ποσοστό 60% του ΑΕΠ τη χώρας και κατά συνέπεια θα είναι ένας από τους μεγάλους χαμένους στην περίπτωση συμφωνίας που θα οδηγήσει σε κάμψη της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τόσο η Βραζιλία όσο και το Ιράκ θέτουν σε εφαρμογή σχέδια για σημαντική αύξηση της παραγωγής τους. Η Βαγδάτη προχωρά σε συμφωνίες με διεθνείς πετρελαϊκές συμφωνίες που θα φέρουν την παραγωγή του Ιράκ σε 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, απειλώντας την κυριαρχία της αγοράς από τη Σαουδική Αραβία, της οποίας η παραγωγική ικανότητα ανέρχεται σήμερα σε 12,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Οι συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή συνιστούν μεγαλύτερη απειλή και οι επιδοτήσεις για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στρεβλώνουν τα οικονομικά της αγοράς στον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. αλ Σαμπάν.

« Όλοι γνωρίζουμε ότι το πετρέλαιο φορολογείται βαριά ενώ οι λιθάνθρακες απολαμβάνουν επιδοτήσεις. Ωστόσο, οι λιθάνθρακες ρυπαίνουν περισσότερο από το πετρέλαιο. Οποτεδήποτε μιλάμε για φόρο άνθρακα αυτό έχει απλά ως αποτέλεσμα ένα απλό φόρο βενζίνης και αυτό επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το πετρέλαιο και αυξάνει τη αβεβαιότητα όσον αφορά τη μελλοντική ζήτηση για πετρέλαιο», επεσήμανε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

« Όχι άλλη αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας μας»

Η πιθανότητα κορύφωσης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο μέσα στην τρέχουσα δεκαετία ήταν « ένα σοβαρό πρόβλημα» για τη Σαουδική Αραβία, είπε ο κ. Σαμπάν, αναφερόμενος σε εκτιμήσεις που την τοποθετούσαν το 2016. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία « διαπίστωσε έναν βαθμό αλήθειας» σε αυτό.

Η Σαουδική Αραβία παράγει σήμερα περίπου 8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα περίπου 4,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, έχοντας ολοκληρώσει το 2009 την υλοποίηση φιλόδοξου προγράμματος αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητάς της. Παράλληλα, διατηρεί άμεσα διαθέσιμα 1,5 με 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να αντιμετωπίσει κάθε αιφνίδια διακοπή στο παγκόσμιο σύστημα προσφοράς πετρελαίου.

Ο κ. αλ Σαμπάν υπογράμμισε, ωστόσο, ότι « θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τα ίδια επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, αλλά τίποτα παραπάνω» . Η σημερινή πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα της Σαουδικής Αραβίας επιτρέπει αύξηση της παραγωγής στην περίπτωση που απαιτηθεί από τη ζήτηση, διαβεβαίωσε ο κ. αλ Σαμπάν, προβαίνοντας ταυτόχρονα στην εκτίμηση ότι λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας θα αυξηθεί φέτος η ζήτηση.

Είπε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε τεχνολογία ηλιακής ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει να εξάγει ισχύ από ηλιακή ενέργεια το 2020.

(από την «Καθημερινή»)