Το 2009 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τη διαστημική εξερεύνηση. Καθώς εισήλθαμε πλέον στο 2010, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα σχέδια της διαστημικής υπηρεσίας κάθε χώρας για το νέο αυτό έτος, με βάση το περιοδικό Wired.

Το 2009 αποτέλεσε μια σημαντική χρονιά για τη διαστημική εξερεύνηση. Καθώς εισήλθαμε πλέον στο 2010, είναι χρήσιμο να εξετάσουμε τα σχέδια της διαστημικής υπηρεσίας κάθε χώρας για το νέο αυτό έτος, με βάση το περιοδικό Wired.

 

NASA

Αν η αμερικανική υπηρεσία τηρήσει τον προγραμματισμό της, τότε το 2010 θα είναι η τελευταία χρονιά για το διαστημικό λεωφορείο. Κανονικά, στις 16 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πετάξει προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό για τελευταία φορά, αν και υπάρχουν σενάρια που προβλέπουν την παράταση της επιχειρησιακής του ζωής για μερικά ακόμη χρόνια.

 

Παράλληλα, η NASA αναμένει σημαντικά αποτελέσματα από τα υφιστάμενα προγράμματά της. Οι οπαδοί του τηλεσκοπίου Χαμπλ μπορούν να περιμένουν περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες του σύμπαντος μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του. Στην προσπάθεια για εντοπισμό μακρινών πλανητών, το νέο τηλεσκόπιο Κέπλερ μόλις ξεκίνησε τη λειτουργία του και ήδη έχει εντοπίσει πέντε εξωηλιακούς πλανήτες. Τα διαστημόπλοια Κασσίνι και WISE ετοιμάζονται να αρχίσουν την παροχή υπέρυθρων δεδομένων, ενώ το Αυγή και το Νέοι Ορίζοντες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τους προορισμούς τους.

 

Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

Το διαστημόπλοιο Ροζέτα προχωρά προς το ραντεβού του με τον κομήτη 67 P/ Churyumov- Gerasimenko το 2014. Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόκειται να πραγματοποιήσει το πείραμα Άρης500, στο οποίο έξι μέλη του πληρώματος ενός εικονικού σκάφους θα περάσουν 520 ημέρες απομονωμένοι στα πλαίσια προσομοίωσης ενός ταξιδιού στον κόκκινο πλανήτη. Τέλος, το αυτοματοποιημένο όχημα ATV θα συνεχίσει να μεταφέρει προμήθειες προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

Ρωσική Ομοσπονδιακή Διαστημική Υπηρεσία

Οι Ρώσοι εξέπληξαν τον πλανήτη στα τέλη του 2009, ανακοινώνοντας πως εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης του αστεροειδή Άποφις, ο οποίος υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας το 2035. Καθώς το διαστημικό λεωφορείο θα παροπλιστεί, το παραδοσιακό Σογιούζ θα γίνει το μόνο όχημα για μεταφορά ανθρώπων προς τον Διαστημικό Σταθμό. Παράλληλα οι Ρώσοι επιτρέπουν σε πλούσιους πελάτες να περάσουν κάποιες ημέρες εκεί προς 51 εκατ. δολάρια.

Η Ρωσία θα συμμετέχει στην προσομοίωση των 520 ημερών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας και παράλληλα οι επιστήμονες προετοιμάζουν την αποστολή Phobos Grunt, το διαστημόπλοιο της οποίας θα προσεδαφιστεί στον δορυφόρο Φόβο του Άρη το 2011 για να συλλέξει δείγματα και να τα φέρει πίσω.

 

Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος

Μετά την επιτυχία της αποστολής Σενζού 7 το 2008, η Κίνα παρέμεινε αδρανής για ένα διάστημα. Έχει ανακοινωθεί η συνέχεια των αποστολών αυτών, αλλά όχι με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι Κινέζοι σκοπεύουν να συμπεριλάβουν δικό τους σκάφος στη ρωσική αποστολή Phobos Grunt, το οποίο θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα του Άρη. Τέλος, η κινεζική υπηρεσία έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για μια πλήρη εξερεύνηση της Σελήνης, η αρχή της οποίας μπορεί να γίνει φέτος.

Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία

Οι Ιάπωνες προετοιμάζουν το νέο τους αυτοματοποιημένο όχημα Η-ΙΙ Transfer Vehicle. Τον Μάιο, το διαστημόπλοιο Akatsuki/ Planet- C θα εκτοξευτεί με αποστολή να συλλέξει πληροφορίες για την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

 

Ο Ιδιωτικός Τομέας

Το 2010 είναι πολλά υποσχόμενο για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δύο συγκεκριμένες εταιρείες έχουν δρομολογήσει μεγαλεπήβολα σχέδια. Η SpaceX θα εκτοξεύσει για πρώτη φορά τον πύραυλο Φάλκον 9, ο οποίος θα μεταφέρει το διαστημόπλοιο Ντράγκον. Στόχος είναι να γίνει φέτος η πρώτη επιτυχής πρόσδεση του Ντράγκον στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έστω και χωρίς πλήρωμα.

Η Virgin Galactic, μετά την παρουσίαση του White Knight 2, θα εκτελέσει δοκιμαστικές πτήσεις εντός του 2010. Οι κανονικές εμπορικές πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το νωρίτερο σε δύο χρόνια από τώρα και θα στοιχίζουν 200.000 δολάρια.

 

Τέλος, θυμίζουμε τις προτάσεις της Planetary Society για το απώτερο μέλλον των διαστημικών προγραμμάτων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη Σελήνη.

Τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη βαρυτική έλξη της Γης.

Την πρώτη εξερεύνηση των αστεροειδών κοντά στη Γη.

Τις πρώτες επανδρωμένες αποστολές σε έναν άλλο πλανήτη, όπως ο Άρης.

Τον πρώτο μόνιμο αυτοσυντηρούμενο σταθμό στον Άρη.

 

Οι επόμενες δεκαετίες αναμένονται άκρως ενδιαφέρουσες.