Σαφές στίγμα για το ότι ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδροογονανθράκων ενδιαφέρει τα Ελληνικά Πετρέλαια έδωσε η ηγεσία του ομίλου στο συνέδριο των εργαζομένων με σχετικό αντικείμενο. Ωστόσο, Τάσος Γιαννίτσης και Γ. Κωστόπουλος παρουσίασαν ως πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης την ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών, ούτως ώστε μετά το 2011 να επανεξετάσει τα δεδομένα στον πετρελαϊκό χώρο
Σαφές στίγμα για το ότι ο τομέας της έρευνας και εκμετάλλευσης υδροογονανθράκων ενδιαφέρει τα Ελληνικά Πετρέλαια έδωσε η ηγεσία του ομίλου στο συνέδριο των εργαζομένων με σχετικό αντικείμενο. Ωστόσο, Τάσος Γιαννίτσης και Γ. Κωστόπουλος παρουσίασαν ως πρώτη προτεραιότητα της διοίκησης την ολοκλήρωση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τομείς της διύλισης και της εμπορίας πετρελαιοειδών, ούτως ώστε μετά το 2011 να επανεξετάσει τα δεδομένα στον πετρελαϊκό χώρο.  

Μιλώτας στο συνέδριο των εργαζομένων του ομίλου, ο εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Τάσος Γιαννίτσης επεσήμανε ότι με βάση τις σημερινές προοπτικές στο χώρο της ενέργειας, η έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων κάνει αναγκαία μια επανεξέταση της όλης προσέγγισης, απαιτεί ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, μια  ενεργητική, αλλά ταυτόχρονα προσεκτική κινητοποίηση των δυνάμεων που διαθέτουμε και αποτελεσματικό σχεδιασμό στόχων και υλοποίηση αποφάσεων. 

Στην λογική αυτή, ο κ. Γιαννίτσης εκτίμησε ότι το Δημόσιο για τον συγκεκριμένο τομέα μπορεί να πορευτεί με βάση τους ακόλουθους επτά άξονες πολιτικής:

-           να προσδιορίσει τους κεντρικούς στόχους μιας πολιτικής στο πεδίο αυτό,
-           να ξεκαθαρίσει και να οργανώσει το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο,
-           να εξασφαλίσει το αναγκαίο πλαίσιο ρύθμισης των περιβαλλοντικών θεμάτων που συνδέονται με την Έρευνα και την Παραγωγή υδρογονανθράκων,
-           να ενεργοποιήσει μια ρυθμιστική αρχή όπως πιθανότατα το ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Στρατηγικής). Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν σημαντικό τμήμα της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην Ελλάδα, και μπορεί να στηρίξει με ανθρώπινο δυναμικό και γνώσεις ένα τέτοιο θεσμικό φορέα,
-           να κινήσει ξανά τις διαδικασίες έρευνας και παραγωγής στον εθνικό μας χώρο, που έχουν παγώσει για μεγάλο διάστημα, προφανώς σταθμίζοντας όλες τις αναγκαίες παραμέτρους,
-           να δημιουργήσει αποτελεσματικά κίνητρα για ελληνικές επιχειρήσεις και ξένες επενδύσεις (FDI),
 -           να παρακολουθήσει και να ελέγξει την εφαρμογή αλλά και την παραβίαση των κανόνων που θεσπίζει.  

«Η διασφάλιση της επιχειρησιακής μας αποτελεσματικότητας είναι ο κρισιμότερος παράγοντας, για να συμμετάσχουμε με αξιώσεις σε διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης, μόνοι μας ή σε σύμπραξη με τρίτους, συμβάλλοντας στην διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, προωθώντας την ανάπτυξη του τόπου και δημιουργώντας αξία για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τους εταίρους της επιχείρησης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης, καθώς ο όμιλος δίνει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της επένδυσης.

“Οι διεθνείς παίκτες είναι μπροστά»... Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος των Ελλ.Πε. κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι ο όμιλος στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δεν διαθέτει ιδιαίτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των διεθνών “παικτών” του χώρου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, με δεδομένες τις μεγάλες επενδύσεις που  που πραγματοποιούνται σήμερα στη Διύλιση και αλλά και την Εμπορία Πετρελαιοειδών, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει συντηρητικά σε επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έως το τέλος του 2011, χρονιά κατά την οποία θα επαναξιολογήσει τις στρατηγικές επιλογές της στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης.

“Οι δυσκολίες δραστηριοποίησης στoν συγκεκριμένο τομέα στην χώρα μας είναι σε όλους μας γνωστές και αφορούν κυρίως την έλλειψη σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου και διαδικασιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.                                                               

«Για το λόγο αυτό υποστηρίζουμε την άμεση δημιουργία κρατικού Φορέα Υδρογονανθράκων, πρόθεση που είχαν εκφράσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο ρόλος αυτού του Φορέα θα πρέπει να είναι η διαχείριση των δικαιωμάτων Ε&Π με διαφάνεια και η παρακολούθηση των εργασιών από τις πετρελαϊκές εταιρείες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προσωπικό από την ΕΛΠΕ, που άλλωστε διαθέτει μακρά εμπειρία στον τομέα, θα μπορούσε μεταξύ άλλων να στελεχώσει το νέο αυτό φορέα. Προτεραιότητα του φορέα θα πρέπει να είναι και η επαναξιολόγηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης και ο εκσυγχρονισμός του με βάση τη διεθνή πρακτική», κατέληξε.