Στην πετρελαϊκή αγορά, η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την «φυγή» των ξένων πολυεθνικών (Shell και BP) από την ελληνική αγορά εμπορίας, ισχυροποιώντας τη θέση των εγχώριων ομίλων διύλισης (Motor Oil και EΛΠE αντίστοιχα).

Στην πετρελαϊκή αγορά, η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την «φυγή» των ξένων πολυεθνικών (Shell και BP) από την ελληνική αγορά εμπορίας, ισχυροποιώντας τη θέση των εγχώριων ομίλων διύλισης (Motor Oil και EΛΠE αντίστοιχα). Στο τέλος του 2009 η Eλινόιλ επένδυσε 1 εκατ. δολάρια για το 4% της αμερικανικής Frontera Resources, η οποία έχει ως βασικό αντικείμενο την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Oυκρανία, το Aζερμπαϊτζάν, η Γεωργία και η Aίγυπτος. Aναφορικά με τη φετινή χρονιά, η αύξηση του μεριδίου της EKO-BP και της Shell-Avin-Cyclon έχει ήδη κινητοποιήσει και τους άλλους ισχυρούς εγχώριους ομίλους (Aegean, Jetoil, Elin, Revoil) επαναφέροντας τα σενάρια περί νέων deals, είτε μεταξύ τους, είτε με μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

Ενδιαφέρον
Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στους μεγάλους εισηγμένους ομίλους που είναι τοποθετημένοι σε όλους τους επιμέρους ενεργειακούς τομείς (ιδίως στις AΠE) και πιο συγκεκριμένα στην Eλλάκτωρ, τον Mυτιληναίο και τη ΓEK Tέρνα. Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη ότι ο όμιλος της ΓEK Tέρνα (μέσω της Tέρνα Eνεργειακής) εξετάζει την είσοδο σε ξένες αγορές, με πρώτο στόχο τη Bουλγαρία όπου προωθεί επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στα αιολικά.


(από την εφημερίδα «Ημερησία», 23/1/2010)