Οι τρεις προεδρίες, η ισπανική, η βελγική και η oυγγρική, θα δώσουν τη δέουσα προσοχή στο κοινό σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και τη βιώσιμη βιομηχανική πολιτική και στη συνοχή του με άλλα σχέδια, όπως το σχέδιο δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες (ETAP).

Οι τρεις προεδρίες, η ισπανική, η βελγική και η oυγγρική, θα δώσουν τη δέουσα προσοχή στο κοινό σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και τη βιώσιμη βιομηχανική πολιτική και στη συνοχή του με άλλα σχέδια, όπως το σχέδιο δράσης για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες (ETAP).

Αναμένονται επίσης μέτρα για τις «πράσινες» δημόσιες συμβάσεις και την καταπολέμηση των παράνομων εξαγωγών ξυλείας. Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη σημασία στον οικολογικό σχεδιασμό και στα κριτήρια βιωσιμότητας για τη βιομάζα.

Η δράση στον τομέα αυτό θα επικεντρωθεί στη μεταφορά, τα απόβλητα, τις χημικές ουσίες και τα μεταλλεύματα και ιδίως στο δεκαετές πλαίσιο προγραμμάτων για τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή.

Το πλαίσιο θα πρέπει να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να αυξήσει την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών για τη διευκόλυνση της εφαρμογής εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων για την προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής.

Η διαδικασία του Μαρακές αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια να προαχθούν η πρόοδος στην εφαρμογή της βιώσιμης κατανάλωσης και παραγωγής και η εκπόνηση του προγράμματος μέσω παγκόσμιων και περιφερειακών συναντήσεων και των ειδικών ομάδων του Μαρακές.

Το «πράσινο» βιβλίο για τα βιολογικά απόβλητα θα έχει πιθανώς ως συνέπεια την υποβολή πρότασης οδηγίας για τα βιολογικά απόβλητα. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της θεματικής στρατηγικής για τα απόβλητα, θα έχει σημασία να αποσαφηνισθούν έννοιες όπως οι ορισμοί, η συνοχή με τις ισχύουσες νομοθεσίες και η παρακολούθηση των στόχων.

Η προστασία του εδάφους απαιτεί αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή της ενωσιακής στρατηγικής. Οι τρεις προεδρίες θα επιδιώξουν ιδίως την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την προτεινόμενη οδηγία για το έδαφος.

Υδατικοί πόροι

Οι προεδρίες θα επικεντρωθούν στην εξελισσόμενη στρατηγική για τη λειψυδρία και τις ξηρασίες που προβλέπεται για το 2012 και στην αναθεώρηση της οδηγίας για το πόσιμο νερό.

Θα ληφθούν επίσης μέτρα για την προώθηση της εκτίμησης και της διαχείρισης των προβλημάτων ζωτικής σημασίας που συνδέονται με το νερό, όπως τα ακραία φαινόμενα (πλημμύρα, υπερβολική εισροή υδάτων, λειψυδρία και ρύπανση των υδάτων λόγω ατυχήματος), η αλλαγή του κλίματος, τα οικοσυστήματα που κινδυνεύουν κ.λπ.

Η αξιολόγηση των εμπειριών από την πρώτη σειρά σχεδίων διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού θα αποτελέσει επίσης σημαντικό βήμα εν προκειμένω. Όσον αφορά την εξωτερική διάσταση της υδατικής πολιτικής της Ε.Ε., οι τρεις προεδρίες θα προωθήσουν υψηλότερο επίπεδο ευρωπαϊκής συμμετοχής και την ανάπτυξη δημοσιονομικού πλαισίου για τη διεθνή συνεργασία.

Η οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική θα πρέπει να έχει ενσωματωθεί έως τον Ιούλιο του 2010. Εν όψει της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της οδηγίας, οι τεχνικές και επιστημονικές ανταλλαγές μεταξύ κρατών μελών έχουν ζωτική σημασία για τη συνοχή των περιβαλλοντικών στόχων και την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης. Οι τρεις προεδρίες θα διευκολύνουν το σχετικό συντονισμό.

(από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 26/1/2010)