Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δεν πρόκειται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Κατάρ, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι, τη στιγμή που η περιοχή βλέπει τα έσοδά της από το πετρέλαιο να αυξάνονται μετά την ανάκαμψη των τιμών το 2009.

Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δεν πρόκειται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το Κατάρ, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι, τη στιγμή που η περιοχή βλέπει τα έσοδά της από το πετρέλαιο να αυξάνονται μετά την ανάκαμψη των τιμών το 2009.

Οι έξι μοναρχίες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου λαμβάνουν το 75% των εσόδων τους από το πετρέλαιο. Τα έσοδα αυτά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2009, όταν η τιμή του βαρελιού κατέρρευσε, ενώ η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι δαπανούν 600 δις με ορίζοντα το 2012 στις υποδομές. Παράλληλα αναπτύσσουν και τους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανικής παραγωγής.

Το επενδυτικό αυτό κύμα θα ωφελήσει και επιχειρήσεις όπως η Siemens, η οποία επιδιώκει να εξασφαλίσει συμβόλαια στην Σαουδική Αραβία για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Επίσης, η γαλλική Total βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κατάρ για την κατασκευή μονάδας διΰλισης.

Η Σαουδική Αραβία από μόνη της θα αφιερώσει 400 δις σε σχέδια υποδομών τα οποία θα περιλαμβάνουν νέες σιδηροδρομικές γραμμές και την ίδρυση πόλεων στα επόμενα πέντε χρόνια. Φέτος, 70 δις θα δαπανηθούν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και άλλων σχεδίων.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές του αργού που βρίσκονται κοντά στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, πιθανότατα θα δώσουν ώθηση στα έσοδα του βασιλείου το 2010, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στα 151,7 δις από 116,7 δις το 2009, σύμφωνα με την EFG- Hermes. Ο προϋπολογισμός του έτους έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τιμή βαρελιού 46 δολαρίων, όπως τονίζει η Banque Saudi Fransi του Ριάντ.

Το Κατάρ διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και επενδύσει πάνω από 100 δις δολάρια σε τριετή ορίζοντα για την κατασκευή αεροδρομίου και ενός νέου οικονομικού κέντρου. Επιπλέον, το Κατάρ σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή LNG κατά 42% στους 77 εκατ. τόνους μέχρι τον Σεπτέμβριο και να ωθήσει έτσι την ανάπτυξη στο 17% φέτος. Τέλος, εξετάζεται και η πιθανότητα επένδυσης στην Petrobras της Βραζιλίας. Το Αμπού Ντάμπι με τη σειρά του αφιερώνει επίσης 100 δις, από τα οποία τα 40 δις θα δαπανηθούν για την κατασκευή ενός τουριστικού νησιού.

Στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν τη σημασία των τιμών του πετρελαίου στην αυτοπεποίθηση της περιοχής. Η HSBC υπολογίζει ότι η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη στα μικρότερα κράτη, όπως το Ομάν, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ. Χαρακτηριστικό πάντως είναι το γεγονός ότι η αγορά αντιμετωπίζει το ρίσκο των σαουδαραβικών ομολόγων ως το ένα πέμπτο σε σχέση με αυτά του Ντουμπάι.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι φέτος η ανάπτυξη των ΗΑΕ δεν θα ξεπεράσει το 1% εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Ντουμπάι. Η Σαουδική Αραβία θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4%, σύμφωνα με την Banque Saudi Fransi.

(από το πρακτορείο Reuters)