Σκεπασμένο με τα χιόνια του Δεκεμβρίου, το «Cool Globe» ήταν μέρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης στο τέλος της συνόδου για το κλίμα. Βαθιά απογοήτευση κυριάρχησε στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συζητήθηκε η αποτυχία επίτευξης φιλόδοξης και δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη στις 7-18 Δεκεμβρίου.

Σκεπασμένο με τα χιόνια του Δεκεμβρίου, το «Cool Globe» ήταν μέρος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης στο τέλος της συνόδου για το κλίμα.

Βαθιά απογοήτευση κυριάρχησε στην τελευταία ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συζητήθηκε η αποτυχία επίτευξης φιλόδοξης και δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, στη σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη στις 7-18 Δεκεμβρίου.

Συζητώντας για τα αποτελέσματα της συνόδου, τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ε.Κ. συμφώνησαν στην αναγκαιότητα μιας νέας στρατηγικής της Ε.Ε., που θα διευκολύνει τη δρομολόγηση μιας νέας, δεσμευτικής αυτή τη φορά, συμφωνίας στο Μεξικό.

Στην Κοπεγχάγη πάντως δεν υπήρξε καμία δεσμευτική συμφωνία για βραχυπρόθεσμη, μέχρι το 2020, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και δεν υπήρξε δεσμευτική συμφωνία ούτε για τη θέσπιση μακροπρόθεσμου στόχου μείωσης των εκπομπών, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν να συμφωνηθεί μείωση 50% μέχρι το 2050.

Τέλος, η «Συμφωνία της Κοπεγχάγης» δεν είναι δεσμευτική και απλώς «αναγνωρίζει» την ανάγκη να περιορισθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.

Τέσσερα σημεία ελπίδας

Από την άλλη πλευρά, μπορούν να καταγραφούν τέσσερα σημεία στα οποία πράγματι κάτι άλλαξε με τη σύνοδο:

1.Κατ' αρχάς για πρώτη φορά όλες οι χώρες που συμμετείχαν, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δήλωσαν σε επίσημο κείμενο του ΟΗΕ ότι αναγνωρίζουν ως κοινό στόχο τους, τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς.

2.Μια δεύτερη αλλαγή είναι ότι όλες οι ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, εντάχθηκαν στο ίδιο διεθνές πλαίσιο, σε μία συμφωνία που περιλαμβάνει επίσης «μέθοδο επαλήθευσης» της μείωσης των εκπομπών τους.

3.Τρίτη καινοτομία είναι η δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να συμβάλλουν με κονδύλια ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη στήριξη μέτρων περιορισμού των ρύπων στις αναπτυσσόμενες χώρες μόνο για την περίοδο 2010-2012.

4.Τέλος, από τη δική τους πλευρά οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στις προσπάθειες περιορισμού των κλιματικών αλλαγών και «έδειξαν πρόθυμες» να επιτρέψουν τη «διεθνή παρακολούθηση» των προσπαθειών τους.

Ικανοποίηση και ανησυχία

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ε.Κ. στην Κοπεγχάγη, ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Jo Leinen, (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) προτίμησε να εστιάσει την προσοχή του περισσότερο στο μέλλον παρά στο τι έγινε, για να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της ισπανικής προεδρίας στη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε και ανησυχία γιατί, όπως σημείωσε, παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών σε σειρά ζητημάτων.

(από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική», 27/1/2010)