Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε κλειστές συνομιλίες για την εξεύρεση τρόπου να διασωθεί η Ελλάδα, καθώς οι αμφιβολίες πληθαίνουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στα δημοσιονομικά.

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε κλειστές συνομιλίες για την εξεύρεση τρόπου να διασωθεί η Ελλάδα, καθώς οι αμφιβολίες πληθαίνουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στα δημοσιονομικά.

Παρά τις δηλώσεις περί του αντιθέτου, οι New York Times υποστηρίζουν πως διεξάγονται συνομιλίες, αν και η μορφή και η έκταση της όποιας βοήθειας παραμένουν αδιευκρίνιστες, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή και πολλοί σκέφτονται ότι θα πρέπει να επέμβουμε σε κάποιο σημείο», τόνισε αξιωματούχος χώρας της ευρωζώνης. «Δεν χρειάζεται να συμβεί και ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί, αλλά θα ήταν καλύτερο από την χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Ως προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ενίσχυση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει ένα πιο περιεκτικό πρόγραμμα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα επ ουδενί. Η δημοσιονομική κρίση έχει θέσει υπό δοκιμή το ευρώ, τη στιγμή που στον ξένο τύπο κυριαρχούν τα κερδοσκοπικού χαρακτήρα δημοσιεύματα για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Οι πρόσφατες αυτές κινήσεις αντικατοπτρίζουν τον σκεπτικισμό που επικρατεί στα κράτη μέλη της ζώνης σχετικά με το πρόγραμμα ανάκαμψης της κυβέρνησης. Ο στόχος του περιορισμού του ελλείμματος στο 3% ως το 2012 θεωρείται μη ρεαλιστικός, όπως τόνισε και διπλωματική πηγή της εφημερίδας. Άλλο ένα ζήτημα είναι η νομιμότητα ενός ενδεχόμενου πακέτου ενίσχυσης, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία. Θεωρείται βέβαιο δε, ότι η εφαρμογή του θα απαιτούσε περίπλοκες μεταρρυθμίσεις και χρόνο.

Την Πέμπτη ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μάρτιν Σούλτζ κάλεσε την Επιτροπή να εισάγει «ευρωομόλογα». «Τώρα είναι η στιγμή να σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και όχι να την εγκαταλείψουμε στο έλεος των παγκόσμιων αγορών», τόνισε.

Εναλλακτική λύση αποτελεί η διμερής στήριξη από τα επιμέρους κράτη, η οποία δεν παρουσιάζει τόσα νομικά προβλήματα. Ένας άλλος αξιωματούχος που μίλησε στους New York Times υποστήριξε ότι δεν έχει γίνει ακόμη λόγος για τον διαμοιρασμό του βάρους αυτού, αν και θεωρείται φυσικό ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα επωμιστούν το μεγαλύτερο μέρος.

Μια τρίτη εναλλακτική λύση θα ήταν η επιτάχυνση της καταβολής της αναπτυξιακής βοήθειας για τις φτωχές περιοχές της περιόδου 2007-2013. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αναπνεύσει και θα ωφελούσε τα δημοσιονομικά της βραχυπρόθεσμα. Ενόψει της συνάντησης στις 11 Φεβρουαρίου, ο διάλογος εντείνεται σχετικά με την Ελλάδα. Μια συνέπεια από την κατάσταση αυτή είναι ότι η Επιτροπή πρόκειται να προτείνει στις επόμενες εβδομάδες νέες εξουσίες για την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες παραποιήσεις στοιχείων.

Ο Ζιλ Μοέκ της Deutsche Bank δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η πρώτη πλήρης δοκιμασία» για τη νομισματική ένωση της Ευρώπης.