Την παλιά ρήση του Λένιν «δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω» θυμίζει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), όπως αυτός διαμορφώθηκε και δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους θα εκδοθεί η πράξη εφαρμογής του Ν. 3661/08 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων
Την παλιά ρήση του Λένιν «δύο βήματα μπροστά και ένα βήμα πίσω» θυμίζει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), όπως αυτός διαμορφώθηκε και δημοσιοποιήθηκε από το ΥΠΕΚΑ. Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους θα εκδοθεί η πράξη εφαρμογής του Ν. 3661/08 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Οι στόχοι του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι τέσσερις:

Ι. Η μείωση της κατανάλωσης και η χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας στα νεόδμητα κτίρια.

ΙΙ. Η πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης νεόδμητων και υφισταμένων κτιρίων.

ΙΙΙ. Η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των υφισταμένων κτιρίων.

ΙV. Η συσχέτιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων με την εμπορική τους αξία ώστε η αγορά να στραφεί προς καλύτερα κτίρια. Τα κακά νέα είναι ότι το σχέδιο του ΚΕΝΑΚ περιέχει αρκετές διατάξεις οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τα πιστοποιητικά που πρόκειται να εκδοθούν. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά σημεία:

Η μεθοδολογική προσέγγιση για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου κατά τη μελέτη συνιστά απλούστευση που τελικά θα «κολακεύει» την απόδοση των κτιρίων οδηγώντας εύκολα σε θετική αξιολόγηση.

Τα όρια και τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα των υλικών είναι αδιανόητα χαμηλά ή με τραγικές παραλείψεις στο κομμάτι των θερμομονωτικών υλικών. Υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα στο ποιος καλείται να εφαρμόσει τον νόμο. Το πρώτο διάστημα τα κτίρια θα πιστοποιούνται από μέλη ενός «προσωρινού μητρώου ενεργειακών επιθεωρητών» ώσπου να εκπαιδευτούν οι επόμενοι. Πρώτα θα πιστοποιηθούν τα κτίρια και έπειτα από 12 μήνες θα πιστοποιηθούν οι επιθεωρητές, κατά παράβαση ρητής αναφοράς της οδηγίας 2002/92/ΕΚ.

Είναι οξύμωρο ότι δεν μπορούν να περιληφθούν στο μητρώο νέοι μηχανικοί οι οποίοι εξειδικεύονται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, είναι κάτοχοι σχετικών τίτλων και έχουν διδαχθεί τα περί θερμομόνωσης, ενεργειακού σχεδιασμού και θερμοδυναμικής κτιρίων. Είναι πιθανότατα παράνομο να μην μπορούν να περιληφθούν στο μητρώο οι ήδη πιστοποιημένοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ενεργειακοί επιθεωρητές και ανεξήγητο να μην μπορούν να εγγραφούν οι καθηγητές των πολυτεχνείων και πανεπιστημίων που διδάσκουν το αντικείμενο.

Ο τρόπος με τον οποίο συζητείται εδώ και έναν και πλέον χρόνο το όλο θέμα δημοσίως έχει οδηγήσει στην εξίσωση της ενεργειακής επιθεώρησης με ένα (ακόμη) χαράτσι.

Στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας πολλοί και αξιόλογοι συνάδελφοι ασχολούνται εδώ και είκοσι χρόνια με τα θέματα αυτά και έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους. Είναι κρίμα μια ευκαιρία να χαθεί θυσιαζόμενη στον βωμό σκοπιμοτήτων αλλά και μιας καθυστερημένης συνειδητοποίησης της δεδομένης πράγματι χρονικής πίεσης.

(Ο κ. Αγις Μ. Παπαδόπουλος είναι αν. καθηγητής του ΑΠΘ).

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 30/01/2010)