Tα καθησυχαστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο τομέα μεταποίησης άμβλυναν, χθες, τους φόβους των επενδυτών και τόνωσαν την εμπιστοσύνη τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και να τονωθούν οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου
Tα καθησυχαστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο τομέα μεταποίησης άμβλυναν, χθες, τους φόβους των επενδυτών και τόνωσαν την εμπιστοσύνη τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανακάμψουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και να τονωθούν οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου.

Ωστόσο, το κλίμα στην αγορά παραμένει επιφυλακτικό μετά το πρόσφατο άλμα, αυτό της αποστροφής για ανάληψη ρίσκου, που πυροδότησαν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην Κίνα, οι μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και η κατάσταση στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Πάντως, το κλίμα βελτιώθηκε σημαντικά όταν το αμερικανικό Institute of Supply Management ανακοίνωσε πως ο επίσημος δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε στο 58,4, δηλαδή, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2004. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί.

Ο Πολ Ντέιλς, της Capital Economics, προειδοποίησε ότι η έκθεση πιθανόν προσδίδει, ενδεχομένως, υπερβολική σημασία στην ενίσχυση της δραστηριότητας. «Όταν ολοκληρωθεί η τροποποίηση όσον αφορά στη συνιστώσα των αποθεματικών και η δημοσιονομική ώθηση θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, η οικονομία θα μοιάζει, ξανά, αναιμική. Πιστεύουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα επιβραδυνθούν από το 5,7%, στο δ΄τρίμηνο του 2009 στο 1,5%, το ερχόμενο έτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα στοιχεία για τη μεταποίηση ήταν ικανοποιητικά σε πολλές περιοχές της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωζώνης και της Βρετανίας, όπου, τα στοιχεία (τα πιο εύρωστα από το 1994) μπήκαν στο μικροσκόπιο των επενδυτών ενόψει της συνάντησης των μελών της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ), αυτή την εβδομάδα. «Τα στοιχεία ενδυναμώνουν την πεποίθησή μας ότι η ΒοΕ θα παγώσει, προσωρινά, την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Χάουαρντ Άρτσερ, ο οικονομολόγος της IHS Global Insight.

Αντίθετα, τα εύρωστα στοιχεία για τον τομέα μεταποίησης στην Κίνα προκάλεσαν την αρνητική αντίδραση των επενδυτών οι οποίοι φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες για να καταστείλει, εν τη γενέσει τους, τυχόν πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Στη Σαγκάη επικράτησε κλίμα μαζικών πωλήσεων, με τον σύνθετο δείκτη να «βουτά» κατά 1,6%, ενώ στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξης του 0,1%. Το κλίμα ήταν πιο θετικό στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Στο μέσον των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης αναφοράς S&P 500 κινούνταν ανοδικά κατά 0,9%, ενώ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,6%.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές εμπορευμάτων η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναφοράς, του Δυτικού Τέξας κινήθηκε πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χαλκός ανέκτησε μέρος των απωλειών του που τον είχαν οδηγήσει, την Παρασκευή, σε νέα χαμηλά 11 εβδομάδων. Ακόμη, ο χρυσός ανήλθε σε επίπεδα υψηλότερα των 1.100 δολαρίων ανά ουγκιά.

Τέλος, στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό δολάριο ανήλθε σε νέα υψηλά εξαμήνου, σε όρους σταθμισμένης ισοτιμίας αν και διολίσθησε από τα εν λόγω επίπεδα έναντι του ευρώ, στο μέσον των συναλλαγών. Το ενιαίο νόμισμα υποστηρίχτηκε από τα ευοίωνα στοιχεία για την Ευρωζώνη, αλλά και από τη μείωση των spread στα ελληνικά ομόλογα.

Πανευρωπαϊκός Δείκτης FTSEurofirst 300


(από "Financial Times"/εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 02/02/2010)