Οι Αμερικανοί βιομήχανοι νιώθουν καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους στην Κίνα. Τούτο είναι τουλάχιστον το μήνυμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ απ΄ό,τι στην Κίνα. Υπάρχουν περιθώρια αμφιβολιών για τις λεπτομέρειες, αλλά οι αγορές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις τάσεις που υποδηλώνουν αυτές οι έρευνες.

Οι Αμερικανοί βιομήχανοι νιώθουν καλύτερα από τους ανταγωνιστές τους στην Κίνα. Τούτο είναι τουλάχιστον το μήνυμα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ απ΄ό,τι στην Κίνα.

Υπάρχουν περιθώρια αμφιβολιών για τις λεπτομέρειες, αλλά οι αγορές δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις τάσεις που υποδηλώνουν αυτές οι έρευνες. Όλες είναι έτσι διαμορφωμένες που πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση και κάτω ύφεση. Στις ΗΠΑ ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 58,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από 54,9, ενώ στην Κίνα υποχώρησε οριακά στις 55,8 μονάδες.

Τα αμερικανικά μεγέθη οφείλονται στην αποκατάσταση των αποθεμάτων ύστερα από κρίση αρχικά, μια διαδικασία που τώρα φαίνεται να τελειώνει. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν, έχοντας πρώτα αυξηθεί χάρη στο εξασθενημένο δολάριο. Τα κινεζικά μεγέθη συνεχίζουν να δείχνουν σταθερή αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές.

Κίνα και ΗΠΑ είναι μεγάλες εξαγωγικές χώρες που απήλαυσαν τα οφέλη των εξασθενημένων νομισμάτων τους, αλλά δεν μπορούν να επωφελούνται κατ΄αυτόν τον τρόπο όλες οι χώρες. Καθώς όμως εξασθενεί η παγκόσμια δραστηριότητα, πολλές χώρες θα επιδιώξουν να αφήσουν τα νομίσματά τους να εξασθενίσουν.

Στη διάρκεια του περσινού ράλι, που έριξε το δολάριο, χώρες από τη Βραζιλία έως την Ταϊβάν επιχείρησαν να περιορίσουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους. Η παρούσα τάση αποφυγής του κινδύνου τείνει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Το ευρώ και πολλά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν εξασθενήσει. Αλλά το ελβετικό φράγκο επωφελείται από τη νευρικότητα των αγορών, ενισχυόμενο έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση από τις ελβετικές αρχές την προηγούμενη εβδομάδα.

Τούτο εξηγεί γιατί μια νέα συνθήκη «Bretton Woods» (το σύστημα σύνδεσης των νομισμάτων με το δολάριο και του δολαρίου με τον χρυσό, που οδήγησε τον καπιταλισμό τα πρώτα 25 χρόνια ύστερα από τον πόλεμο) επιστρέφει στην ατζέντα. Τούτο εξηγεί, επίσης, και γιατί ένα νέο Bretton Woods θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 2/2/2010)