Με τις τιμές του αργού για τα futures του Brent και WTI στο ICE στο Λονδίνο και στο NYMEX της Ν. Υόρκης αντίστοιχα, να κινούνται στην ζώνη των 72 με 84 δολάρια το βαρέλι καθ’ όλη την διάρκεια του Ιανουάριου, με άμεσες επιπτώσεις στην διαμόρφωση των τιμών Platts σε παρόμοια επίπεδα και για μεγάλο αριθμό ποικιλιών αργού, οι περισσότεροι αναλυτές ομιλούν για φάση σταθεροποίησης των διεθνών τιμών.

Με τις τιμές του αργού για τα futures του Brent και WTI στο ICE στο Λονδίνο και στο NYMEX της Ν. Υόρκης αντίστοιχα, να κινούνται στην ζώνη των 72 με 84 δολάρια το βαρέλι καθ’ όλη την διάρκεια του Ιανουάριου, με άμεσες επιπτώσεις στην διαμόρφωση των τιμών Platts σε παρόμοια επίπεδα και για μεγάλο αριθμό ποικιλιών αργού, οι περισσότεροι αναλυτές ομιλούν για φάση σταθεροποίησης των διεθνών τιμών. Δύο απ’ ότι φαίνεται είναι οι βασικοί λόγοι για την σχετική ηρεμία που χαρακτηρίζει το τελευταίο διάστημα την παγκόσμιο αγορά αργού.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την έλλειψη ουσιαστικών γεωπολιτικών κινδύνων αφού τόσο η κατάσταση στον Κόλπο εμφανίζει ύφεση ενώ οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση, στην αντιπαράθεση του με το Ιράν και την Χαμάς, φαίνεται ν’ αποδίδουν. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τις καθοδικές τάσεις που επικρατούν τελευταία στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και την αναταραχή στις οικονομίες της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω του εκτροχιασμού της Ελληνικής οικονομίας, κάτι όμως που έχει επηρεάσει την ισοτιμία δολαρίου ΗΠΑ και Ευρώ, με αυτή να έχει κάνει βουτιά τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος του ευρώ και προς όφελος του δολαρίου.

Με την ισοτιμία Ευρώ – Δολαρίου να κινείται σταθερά κάτω από τα 1.40 τις τελευταίες ημέρες οι πιέσεις για την άνοδο των τιμών αργού ελέγχονται αποτελεσματικά αφού όλες οι συναλλαγές τόσο στις αγορές futures όσο και στα physical trades αποτιμώνται σε δολάρια. Οι πιέσεις για άνοδο των τιμών πάντως είναι υπαρκτές αφού τα στοιχεία ενεργειακής ζήτησης που έρχονται καθημερινά από την περιοχή της ΝΑ Ασίας (Ινδίες, Κορέα, Μαλαισία, Κίνα) επιβεβαιώνουν ότι οι οικονομίες της περιοχής έχουν εισέλθει εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά.

Σε ότι αφορά δε την Κίνα αξιοθαύμαστη χαρακτηρίζει ο ΟΟΣΑ την αντοχή που επέδειξε η χώρα αυτή στην παγκόσμια οικονομική κρίση, εφαρμόζοντας ορθή και δυναμική μακροοικονομική πολιτική. Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός στην τελευταία έκθεσή του για τη χώρα, την οποία δημοσιοποιεί σήμερα, (2/02/2010), η κινεζική ανάπτυξη – που υπήρξε ραγδαία από το 2005, κυρίως χάρις στην επέκταση του ιδιωτικού τομέα –θα συνεχισθεί μεσοπρόθεσμα και το μερίδιό της στην παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί περαιτέρω, με τη βοήθεια των επενδύσεων και της μετακίνησης του κέντρου βάρους από τη χαμηλής παραγωγικότητας γεωργία.

Σε ότι αφορά την πορεία των τιμών του αργού για το 2010 οι περισσότεροι αναλυτές ομιλούν για ανοδικές τάσεις λόγω κυρίως της αναμενόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας και ανάπτυξης της κατά 3.0% εφέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του IMF. Οι τάσεις αυτές ενδέχεται να ενισχυθούν περαιτέρω εντός του έτους εάν όπως προβλέπεται ισχυροποιηθεί το Αμερικάνικο δολάριο. Δεν είναι λίγοι πάντως οι παράγοντες τις αγοράς που υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που υπάρξουν σοβαροί γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τρομοκρατικές ενέργειες, ιδίως εκτός Μέσης Ανατολής, οι τιμές θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν πάλι τα 100 δολάρια το βαρέλι. Όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες η διαφορά μεταξύ 84 και 100 δολαρίων δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη εάν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός παραγόντων όπως η σταθερή ζήτηση στην ΝΑ Ασία, ισχυρό δολάριο και νέοι γεωπολιτικοί φόβοι.

Ακολουθούν γραφικές παραστάσεις με την πορεία του Brent και του WTI στους τρεις τελευταίους μήνες για παραδόσεις Μαρτίου 2010:

Brent

 

WTI