Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή, η ΒΡ, αναμένει πως η ανάκαμψη θα είναι «αργή και σταδιακή» για τον κλάδο, τη στιγμή που τα κέρδη της εταιρείας στο δ’ τρίμηνο ήταν μικρότερα του αναμενομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πετρελαϊκή, η ΒΡ, αναμένει πως η ανάκαμψη θα είναι «αργή και σταδιακή» για τον κλάδο, τη στιγμή που τα κέρδη της εταιρείας στο δ’ τρίμηνο ήταν μικρότερα του αναμενομένου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

Τα κέρδη αυξήθηκαν μεν κατά 68% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, αλλά δεν έφτασαν τα 4,7 δις δολάρια των προβλέψεων και κυμάνθηκαν αντί αυτού στα 4,38 δις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,την πτώση της μετοχής της BP κοντά στο 4%. 

Επίσης, τα κέρδη κόστους αντικατάστασης έφτασαν τα 3,45 δισ. δολάρια και, παρόλο που σημείωσαν άνοδο 33% σε σχέση με τα 2,59 δισ. του δ΄ τριμήνου του 2008, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 4,98 δισ. δολάρια του προηγούμενου τριμήνου.Ο διευθύνων σύμβουλος, Τόνι Χέιουορντ, ο οποίος περιόρισε δραστικά τα κόστη και αύξησε την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού, δήλωσε ότι η παραγωγή θα είναι ελαφρώς μικρότερη το 2010 και τα περιθώρια για τα διϋλιστήρια θα «παραμείνουν χαμηλά» προς το παρόν.

Ο κ. Χέιουορντ πρόσθεσε μιλώντας στο Bloomberg πως η απόδοση της εταιρείας στο δ’ τρίμηνο και σε όλο το 2009 ήταν «πολύ καλή». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ήταν ένα από τα καλύτερα έτη για την εταιρεία, από το 1998 όταν και συγχωνεύτηκε με την Amoco. «Τα περιθώρια για τα διϋλιστήρια στο δ’ τρίμηνο ήταν τα χαμηλότερα των τελευταίων 15 ετών και μέχρι στιγμής η ΒΡ είναι η μόνη εταιρεία που έβγαλε χρήματα στο downstream στο δ’ τρίμηνο».

Σημειώενται, επίσης, ότι για το σύνολο του 2009, τα μετά φόρους κέρδη της BP βρέθηκαν στα 14 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 45% από το επίπεδο ρεκόρ κερδοφορίας του 2008, ως αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και της συμπίεσης των περιθωρίων κερδοφορίας στη διύλιση, που στο τέλος του προηγούμενου έτους βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.

Η παραγωγή της ΒΡ αυξήθηκε κατά 4% στα 3.998 εκατ. boe το 2009. Για φέτος η διοίκηση περιμένει να είναι μειωμένη, από τη στιγμή που αναμένεται μια ισχυρή περίοδος τυφώνων στον Κόλπο. Επιπλέον, η ΒΡ αναπλήρωσε τα αποθέματά της κατά 129% πέρυσι, σηματοδοτώντας έτσι την 17η χρονιά κατά την οποία εντόπισε περισσότερες πρώτες ύλες από όσες εξόρυξε.

«Αναμένουμε να δούμε τη ζήτηση να αυξάνεται μεταξύ 500.000 και 700.000 βαρέλια ανά ημέρα το 2010, αντικατοπτρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε ο κ. Χέιουορντ, προβλέποντας ότι αυτή, όσον αφορά στις μεγάλες οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, θα είναι «αργή και σταδιακή». Αναφορικά με τις τιμές, δήλωσε πως κατά την άποψή του θα κυμανθούν μεταξύ 60 και 90 δολάρια το βαρέλι στα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά τους σκοπούς της εταιρείας, η διοίκηση επιδιώκει να επεκταθεί στην πώληση καυσίμων σε αναδυόμενες οικονομίες εκτός του ΟΟΣΑ, όπως στην Ινδία.