Υστερα από αρκετούς μήνες αναποφασιστικότητας σε οικονομικά θέματα, η Ιρλανδία άρχισε να έχει και πάλι ευνοϊκότερη μεταχείριση στις διεθνείς αγορές, συγκριτικά με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Όπως και οι παραπάνω χώρες, έτσι και η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα
Υστερα από αρκετούς μήνες αναποφασιστικότητας σε οικονομικά θέματα, η Ιρλανδία άρχισε να έχει και πάλι ευνοϊκότερη μεταχείριση στις διεθνείς αγορές, συγκριτικά με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Όπως και οι παραπάνω χώρες, έτσι και η Ιρλανδία είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα. Η κυβέρνηση της χώρας θεωρείται ότι έλαβε σκληρά μέτρα, ύστερα από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του περασμένου Δεκεμβρίου που περιελάμβανε μείωση αμοιβών στο δημόσιο τομέα και περικοπές επιδομάτων.

Τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας της Ιρλανδίας έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με τα ομόλογα της Ισπανίας, αν η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, σε μια ένδειξη για το μακρύ δρόμο που έχει ακόμη μπροστά της, έχει να αντιμετωπίσει την ισχυρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει αρχίσει να βελτιώνεται απέναντι στη χώρα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, δήλωσε χθες στο Κοινοβούλιο ότι δεν έχει «καμία πρόθεση» να προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις των μισθών στο δημόσιο, αλλά κάλεσε τα σωματεία να άρουν τα μέτρα που απειλούν να πάρουν και να συστρατευθούν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Όπως ανέφερε, τα προβλήματα της χώρας μπορούν να επιλυθούν μόνο με αυτό τον τρόπο και όχι με την υπονόμευση του προϋπολογισμού. Ο καθηγητής Μπιλ Ρος, από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια των σωματείων είναι αν όχι να αναχαιτίσουν τις μειώσεις μισθών, τουλάχιστον να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αναμένεται να συγκρατήσουν φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 12% του ΑΕΠ.
 
Η Ιρλανδία δεν αναμένεται να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας νωρίτερα από το 2014. Ωστόσο, εκτιμάται ότι με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα περιορίσει το συνολικό κόστος και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Η οικονομική της ανάπτυξη θα είναι φέτος σχεδόν μηδενική, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει στη διάρκεια της τελευταίας διετίας σχεδόν κατά 12%. Η πρόσφατη ενίσχυση της στερλίνας παρέχει ακόμη μια ανάσα για τους ιρλανδικές εξαγωγές, ιδιαίτερα στους κλάδους των ποτών και τροφίμων. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο κατασκευαστικός κλάδος, γεγονός που συνέβαλε και στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται φέτος να ανέλθει στο 14%.

Ο οικονομικός αναλυτής της Bloxham Stockbrokers, Αλαν Μακ Κουέιντ, υποστηρίζει ότι «υπάρχει δρόμος προς την ανάκαμψη, αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πού τελειώνει αν δεν υπάρξει περισσότερη βεβαιότητα σε επίπεδο τραπεζών». Οι τράπεζες παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης. Η συνεχιζόμενη τραπεζική κρίση στη χώρα είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς φούσκας στην αγορά ακινήτων, όπου οι τράπεζες φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι το κόστος διάσωσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας ανήλθε σε 20 έως 25 δισ. ευρώ, το οποίο αν είχε διατεθεί στη διάρκεια ενός έτους θα διπλασίαζε το έλλειμμα της χώρας. Αν συμπεριλαμβανόταν και το κόστος των πιθανών διασώσεων τραπεζών, το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας θα εκτοξευόταν στο 100% του ΑΕΠ.

Σκληρά μέτρα

Τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας της Ιρλανδίας έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από αυτά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με τα ομόλογα της Ισπανίας, αν η ιρλανδική κυβέρνηση συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 03/02/2010)