Υποβολή Ετήσιου Ισολογισμού στην Ε.Ε.

Υποχρεωμένες να συντάσσουν ετήσιο ισολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περίπου 7,2 εκατ. επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 5,4 εκατ., δηλαδή περίπου το 75%, είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τοπικό ή περιφερειακό βεληνεκές και με ελάχιστη ή ανύπαρκτη διασυνοριακή δραστηριότητα. Θα μπορούσαν συνεπώς να εξαιρεθούν από τους κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά ως προς τα λογιστικά. Το θέμα θα απασχολήσει τη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο
energia.gr
Τετ, 3 Φεβρουαρίου 2010 - 11:08
Υποχρεωμένες να συντάσσουν ετήσιο ισολογισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περίπου 7,2 εκατ. επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 5,4 εκατ., δηλαδή περίπου το 75%, είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τοπικό ή περιφερειακό βεληνεκές και με ελάχιστη ή ανύπαρκτη διασυνοριακή δραστηριότητα. Θα μπορούσαν συνεπώς να εξαιρεθούν από τους κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά ως προς τα λογιστικά. Το θέμα θα απασχολήσει τη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο. Η εξαίρεση από την παρουσίαση ετήσιου ισολογισμού θα ισχύσει για τις εταιρείες που πληρούν δύο από τα ακόλουθα κριτήρια: συνολικό ετήσιο ισολογισμό κάτω των 500.000 ευρώ, κύκλο εργασιών κάτω του ενός εκατομμυρίου και/ή απασχόληση κατά μέσον όρο 10 υπαλλήλων κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Θέμα διαφάνειας

Οι μικρές επιχειρήσεις θα δύνανται να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αυτή σύμφωνα με τροπολογία που ενέκρινε πρόσφατα η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βέβαια, οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να παραχωρηθούν από το κράτος και οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να καταγράφουν τις εμπορικές τους ανταλλαγές και την κατάσταση των οικονομικών τους. Και τούτο για να διασκεδαστούν οι ανησυχίες περί διαφάνειας και παρεμπόδισης της εσωτερικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη αξιολόγησης του μέτρου που υπέβαλε η Κομισιόν, κάθε επιχείρηση δαπανά κατά μέσον όρο 1.558 ευρώ προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών «λογιστικών» οδηγιών. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και ένα διοικητικό κόστος της τάξης των 1.169 ευρώ.

Απλοποίηση διαδικασιών

Η πρόταση που ενέκρινε η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα δώσει στα κράτη–μέλη τη δυνατότητα να απλοποιήσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον για τις μικρές επιχειρήσεις, αίροντας αφενός την υποχρέωση που τις βαρύνει για δήλωση των οικονομικών τους, ενισχύοντας αφετέρου την ανταγωνιστικότητά τους και ελευθερώνοντας την αναπτυξιακή τους δυναμική.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/02/2010)