Το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ δημοσίευσε εικόνες από το εσωτερικό του νέου πειραματικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, ο οποίος χρησιμοποιείται για το Πείραμα Αιωρούμενου Διπόλου (Levitated Dipole Experiment – LDX). Το σύστημα αποτελείται από έναν μαγνήτη σε σχήμα ντόνατ και βάρους μισού τόνου, ο οποίος αιωρείται χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ δημοσίευσε εικόνες από το εσωτερικό του νέου πειραματικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, ο οποίος χρησιμοποιείται για το Πείραμα Αιωρούμενου Διπόλου ( Levitated Dipole Experiment LDX). Το σύστημα αποτελείται από έναν μαγνήτη σε σχήμα ντόνατ και βάρους μισού τόνου, ο οποίος αιωρείται χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Οι βασικές αρχές για τον σχεδιασμό του πειράματος προήλθαν από τις παρατηρήσεις των επιστημόνων για τον τρόπο με τον οποίο το πλάσμα (ιονισμένη ύλη) αλληλεπιδρά με τα μαγνητικά πεδία πλανητών, όπως ο Δίας.

Θυμίζουμε ότι η υποσχόμενη τεχνολογία της σύντηξης είναι ουσιαστικά το αντίθετο της σχάσης, η οποία εφαρμόζεται στους πυρηνικούς σταθμούς σήμερα. Στη σύντηξη τα άτομα της ύλης ενώνονται και απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες καθαρής ενέργειας, ενώ η πηγή της μπορεί να είναι ακόμα και το νερό, δίχως την ανάγκη για σπάνιες πρώτες ύλες όπως το ουράνιο.

Τα σχετικά πειράματα περιλαμβάνουν τη χρήση ισχυρών λέιζερ ή μαγνητών όπως στο συγκεκριμένο εργαστήριο του ΜΙΤ. Σκοπός της ερευνητικής ομάδας είναι να επιτύχουν στον αντιδραστήρα ένα φαινόμενο που παρατηρείται στα μαγνητικά πεδία των πλανητών. Ο αιωρούμενος μαγνήτης αποτελείται από υπεραγώγιμα πηνία και τοποθετείται μέσα σε ένα θάλαμο πλάσματος. Σκοπός είναι η συμπίεση του δευτέριου σε θερμοκρασίες 10 εκατ. βαθμών Κελσίου ώστε να ενωθούν τα άτομά του και να σχηματίσουν ήλιο.