Σχετικά μικρό καταναλωτή ενέργειας αποτελεί για την Ελλάδα ο τομέας της γεωργίας, σύμφωνα με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συγκεκριμένα, απορροφά ετησίως περί τους 1,1 ΜΤΙΠ (σ.σ.μετρικοί τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ή ποσοστό 5,2% της συνολικά δαπανώμενης ενέργειας στη χώρα μας (2007). Το 60% της ενέργειας, που ...καταλήγει στο χωράφι, αντιπροσωπεύει την άμεση κατανάλωση και το υπόλοιπο την έμμεση (μέσω της ενέργειας που χρησιμοποιείται για παρασκευή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κτλ)
Σχετικά μικρό καταναλωτή ενέργειας αποτελεί για την Ελλάδα ο τομέας της γεωργίας, σύμφωνα με τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συγκεκριμένα, απορροφά ετησίως περί τους 1,1 ΜΤΙΠ (σ.σ.μετρικοί τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) ή ποσοστό 5,2% της συνολικά δαπανώμενης ενέργειας στη χώρα μας (2007). Το 60% της ενέργειας, που ...καταλήγει στο χωράφι, αντιπροσωπεύει την άμεση κατανάλωση και το υπόλοιπο την έμμεση (μέσω της ενέργειας που χρησιμοποιείται για παρασκευή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κτλ).

Αν και η ενεργειακή κατανάλωση της γεωργίας είναι περιορισμένη, το ίδιο συμβαίνει πάντως και με τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τη Γεωπονική Σχολή, η βασική προέλευση των ενεργειακών πηγών της γεωργίας ανήκει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στα υγρά καύσιμα (82%) και ακολουθεί ο ηλεκτρισμός (16%). Μόλις 2% είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί στις εναλλακτικές μορφές (γεωθερμία, βιομάζα, τηλεθέρμανση).

Πάντως, το τελευταίο διάστημα η ολοένα αυξανόμενη παραγωγή ενεργειακών προϊόντων, που έχουν ως βάση τη βιομάζα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ώστε ο γεωργικός τομέας να καταστεί σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των ρυπογόνων συμβατικών καυσίμων. Η ορθολογική αξιοποίηση των αγροτικών και γεωργοβιομηχανικών λυμάτων και φυτικών υπολειμμάτων, καθώς και η παραγωγή πρώτων υλών από ενεργειακές καλλιέργειες αποτελούν σήμερα, σύμφωνα με τη Γεωπονική Σχολή, ιδιαίτερα προσοδοφόρες σύγχρονες εναλλακτικές γεωργικές δραστηριότητες, που ενισχύουν το αγροτικό εισόδημα.Τα παραπάνω θα συζητηθούν -μεταξύ άλλων- στο 3ο συνέδριο της AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί στις 5-6 Φεβρουαρίου 2010, στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η θεματολογία του συνεδρίου θα αναπτυχθεί σε τέσσερις ενότητες, που αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της εφαρμογής εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας και της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ