Τη διακυβερνητική συμφωνία για το project κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco – η οποία υπεγράφη στις 13 Ιουλίου 2009 στην Άγκυρα από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία – επικύρωσε χθες το βουλγαρικό κοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι πλευρές δήλωσαν τη στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου
Τη διακυβερνητική συμφωνία για το project κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco – η οποία υπεγράφη στις 13 Ιουλίου 2009 στην Άγκυρα από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία – επικύρωσε χθες το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι πλευρές δήλωσαν τη στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου. Ο νέος αγωγός θα συνδέει την περιοχή της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου, μέσω της Τουρκίας, καθώς επίσης τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με την Αυστρία και από εκεί με τις αγορές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Ο αγωγός, ο οποίος έχει μήκος περίπου 3.300 χλμ., έχει ως σημεία «αφετηρίας» τα σύνορα Γεωργίας-Τουρκίας και Ιράν-Τουρκίας, αντίστοιχα. Από εκεί οδηγείται στην Αυστρία.Σύμφωνα με έρευνες αγοράς, ο Nabucco σχεδιάστηκε ώστε να μεταφέρει έως 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος.

Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης διαμορφώνεται στα 7,9 δισ. ευρώ.Όπως υπογραμμίσθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση, το έργο αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενεργειακών υλών στη Βουλγαρία. Επίσης, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η διακυβερνητική συμφωνία έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από την Ουγγαρία, ενώ η διαδικασία επικύρωσης από τις υπόλοιπες χώρες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ, δήλωσε πως η Βουλγαρία διεξάγει διαπραγματεύσεις και για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, το κόστος του οποίου, όπως είπε, είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό του Nabucco.

Ο South Stream σχεδιάζεται για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία.