Μικρές ήταν χθες οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αντιφατικά στοιχεία: ότι στις ΗΠΑ, η οποία ανεξαρτήτως αν έχασε ή όχι από την Κίνα την πρωτιά στον κατάλογο των ενεργοβόρων κρατών είναι η αγορά που επηρεάζει (ακόμη) τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, από τη μια μειώθηκαν τα διαθέσιμα σε καύσιμα και από την άλλη αυξήθηκαν τα διαθέσιμα σε αργό πετρέλαιο. Το φαινόμενο οφείλεται βεβαίως στην παρατηρούμενη μείωση της παραγωγής των αμερικανικών διυλιστηρίων
Μικρές ήταν χθες οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε αντιφατικά στοιχεία: ότι στις ΗΠΑ, η οποία ανεξαρτήτως αν έχασε ή όχι από την Κίνα την πρωτιά στον κατάλογο των ενεργοβόρων κρατών είναι η αγορά που επηρεάζει (ακόμη) τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, από τη μια μειώθηκαν τα διαθέσιμα σε καύσιμα και από την άλλη αυξήθηκαν τα διαθέσιμα σε αργό πετρέλαιο. Το φαινόμενο οφείλεται βεβαίως στην παρατηρούμενη μείωση της παραγωγής των αμερικανικών διυλιστηρίων.

«Το γεγονός ότι τα αποθέματαβενζίνης μειώνονται σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση παραμένει τόσο ασήμαντηδείχνει ότι τα διυλιστήριαέχουν αποφασίσει να περιορίσουντα διαθέσιμά τους σε καύσιμα» δήλωσε ο Τζον Κίλνταφτου Round Εarth Capital, ενός νεοϋορκέζικου hedge fund που επενδύει στις αγορές τροφίμων και ενέργειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, άλλωστε, τα αμερικανικά διυλιστήρια λειτουργούν στο 77% των δυνατοτήτων τους, ποσοστό μικρότερο από το 1989- αν εξαιρεθούν δύο χρονικές περίοδοι όπου καταστρεπτικοί τυφώνες σάρωσαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

Εν πάση περιπτώσει, στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 12 σεντς στα 77,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην αγορά του Λονδίνου το αργό λίγο πριν από το κλείσιμο σημείωνε ανάλογες απώλειες: βρισκόταν στα 75,96 δολάρια το βαρέλι, 10 σεντς χαμηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η λονδρέζικη αγορά την Τρίτη. Σημειωτέον ότι στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου είχαν εκτιναχθεί κατά 5% υψηλότερα χάρη στην ανάκαμψη των τιμών των μετοχών και στη γενικότερη ευφορία για υπέρβαση της κρίσης που κατέλαβε τους επενδυτές μετά την ανακοίνωση αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ.

Πολλοί πετρελαϊκοί αναλυτές - μεταξύ αυτών και αξιωματούχοι του ΟΡΕC- εκτιμούν ότι οι τάσεις στις αγορές καυσίμων θα είναι πτωτικές καθώς η έλευση της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο θα περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης. Στις ΗΠΑ η ζήτηση για βενζίνη μειώθηκε κατά 0,5% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 04/02/2010)