Εσοδα Ενός Δισ. Ευρώ από τον Φόρο σε Πετρέλαιο Κίνησης και Βενζίνη

Εσοδα Ενός Δισ. Ευρώ από τον Φόρο σε Πετρέλαιο Κίνησης και Βενζίνη
του Προκόπη Xατζηνικολαου
Πεμ, 4 Φεβρουαρίου 2010 - 12:20
Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις τόνωσαν τα κρατικά ταμεία κατά τον πρώτο μήνα του έτους, προκαλώντας ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχουν φθάσει στην ηγεσία του υπουργείου, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με το περυσινό έτος έναντι ετήσιου στόχου 7%
Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις τόνωσαν τα κρατικά ταμεία κατά τον πρώτο μήνα του έτους, προκαλώντας ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχουν φθάσει στην ηγεσία του υπουργείου, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με το περυσινό έτος έναντι ετήσιου στόχου 7%.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο για επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας ωστόσο, τον Ιανουάριο περιλαμβάνονται σημαντικά ποσά από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις.

Το γεγονός αυτό πάντως θα πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του υπουργείου δεδομένου ότι τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά είναι προσωρινά και θα πρέπει τόσο τους επόμενους μήνες και το 2011 να αντικατασταθούν από σταθερές πηγές εσόδων.

Το σημαντικό, όπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αυξηθούν τα έσοδα που προέρχονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, δεδομένου ότι αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων μετά τους άμεσους φόρους. Το προηγούμενο έτος τα έσοδα από την ανωτέρω πηγή παρουσίασαν σημάδια «κόπωσης», κατάσταση που εκτιμάται ότι θα αναστραφεί εξαιτίας της υποχρέωσης των φορολογούμενων να μαζεύουν αποδείξεις για να διασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι τους επόμενους μήνες με την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα τα έσοδα θα παρουσιάσουν τουλάχιστον την ίδια αύξηση (15%), επιτυγχάνοντας και μάλιστα με το παραπάνω, τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη) ο προϋπολογισμός θα ενισχυθεί κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με τις επερχόμενες αυξήσεις η τελική τιμή των καυσίμων θα αυξηθεί περίπου 10% το λίτρο.

Βέβαια, ουδείς γνωρίζει αν το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά. Και αυτό διότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων πιθανόν να οδηγήσει στη μείωση της κατανάλωσης, ανατρέποντας μερικώς τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Πέραν της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη φορολόγηση των off shore εταιρειών και των μερισμάτων με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, στοχεύοντας στην περαιτέρω αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σχέδιο ελέγχου

Στο μεταξύ η θετική πορεία των δημοσίων εσόδων οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην έκδοση εγκυκλίου προκειμένου αφενός να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά, αφετέρου για τον έγκαιρο προγραμματισμών των ελέγχων.

Τα ελεγκτικά κέντρα όσο και οι ΔΟΥ καλούνται να καταρτίσουν έγκαιρα ετήσιο σχέδιο ελέγχου έτους (προσωρινοί και τακτικοί έλεγχοι), ανά ημερολογιακό τρίμηνο με βάση τις πραγματικές ελεγκτικές δυνατότητες και ιδιαιτερότητες κάθε υπηρεσίας.

Το σχέδιο ελέγχου θα πρέπει να αποσταλεί το αργότερο μέχρι 20/2/2010. Στη σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι κατά τον προγραμματισμό του ελεγκτικού έργου έτους θα ληφθούν υπόψη οι συνθήκες λειτουργίας και το υφιστάμενο ελεγκτικό δυναμικό κάθε υπηρεσίας. Τονίζεται επίσης ότι το σχέδιο ελέγχου κάθε υπηρεσίας πρέπει να καταρτίζεται με αντικειμενικότητα, χωρίς να υπερεκτιμούνται οι πραγματικές δυνατότητες, αλλά και χωρίς να τίθενται στόχοι μικρότεροι των εφικτών.

Προς τον σκοπό αυτό, ο προγραμματισμός του ελεγκτικού έργου που θα υποβληθεί από κάθε υπηρεσία θα αξιολογηθεί και εφόσον κριθεί ότι υπάρχει εμφανής δυσαρμονία με τις πραγματικές υπηρεσιακές δυνατότητες, τότε θα γίνονται σχετικές συστάσεις και ο προγραμματισμός θα καθορίζεται από την κεντρική υπηρεσία με υποχρέωση πλέον υλοποίησης του καθορισθέντος προγραμματισμού.

Επισημαίνεται ότι ο βαθμός υλοποίησης των τεθέντων στόχων από κάθε ελεγκτική υπηρεσία θα παρακολουθείται συνεχώς και σχολαστικά. Τέλος, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί καλούνται να αναφέρουν στην κεντρική υπηρεσία όλες τις «Ανέλεγκτες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών» (ανά χρήση), καθώς και τον συνολικό αριθμό παραγραφόμενων την 30.6.2010 υποθέσεων που εμπλέκονται με πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/02/2010)