Όπως ανακοίνωσε η ιταλική Enel, η Βενετία και η La Spezia πρόκειται να γίνουν «πράσινοι λιμένες». Μετά το λιμάνι της Τσιβιταβέκια (Civitavecchia) θα είναι τα πρώτα λιμάνια της Ιταλίας τα οποία θα εφαρμόσουν προηγμένες τεχνολογίες ενέργειας στις διαδικασίες λειτουργίας τους.

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική Enel, η Βενετία και η La Spezia πρόκειται να γίνουν «πράσινοι λιμένες». Μετά το λιμάνι της Τσιβιταβέκια ( Civitavecchia) θα είναι τα πρώτα λιμάνια της Ιταλίας τα οποία θα εφαρμόσουν προηγμένες τεχνολογίες ενέργειας στις διαδικασίες λειτουργίας τους. Οι Πρόεδροι των Λιμενικών Αρχών της Βενετίας, κ. Paolo Costa και της La Spezia κ. Lorenzo Forcieri συναντήθηκαν στη Ρώμη με τον κ. Fulvio Conti, CEO και Γενικό Διευθυντή της Enel για να υπογράψουν πρωτόκολλα συνεργασίας που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών που δημιουργούνται από τη λειτουργία των δύο αυτών σημαντικών ιταλικών λιμένων.

Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα επιτρέπει την ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων -και κυρίως των κρουαζιερόπλοιων που είναι ουσιαστικά πλωτές πόλεις με εκατοντάδες «κατοίκους»- από την ξηρά, μειώνοντας τις εκπομπές των αερίων που δημιουργούνται από τις γεννήτριες που διαθέτουν τα πλοία.

 

Παρόμοια συστήματα έχουν ήδη εφαρμοστεί σε αρκετά λιμάνια της Βορείου Αμερικής (Λος Άντζελες, Σηάτλ, Juneau και Βανκούβερ) καθώς και της Ευρώπης (( Lü beck και Gö theborg) ενώ παράλληλα αξιολογούνται από πολλά άλλα λιμάνια της υφηλίου. Η μεγαλύτερη απόδοση και οι τεχνολογίες μείωσης των ρύπων των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής συγκριτικά με τις γεννήτριες των πλοίων μπορεί να μειώσει τις εκπομπές του CO2 κατά 30% καθώς και των οξειδίων του αζώτου και των σωματιδίων κατά τουλάχιστον 95%, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ολική μείωση της ηχορύπανσης. Η Enel έχει ήδη σχεδιάσει το πρώτο σύστημα ηλεκτροδότησης ελλιμενισμένων πλοίων από την ξηρά ( cold ironing) αυτού του τύπου που εφαρμόστηκε στη Μεσόγειο στο λιμάνι της Τσιβιταβέκια ( Civitavecchia).

 

Τα πρωτόκολλα προβλέπουν την ανάπτυξη μια ευρείας σειράς υπηρεσιών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας: την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων συστημάτων μετακίνησης καθώς και ανανεώσιμων πηγών όπως αιολικής και ηλιακής ενέργειας στις περιοχές των λιμένων, την εφαρμογή συστημάτων φωταγώγησης χαμηλής κατανάλωσης με LED, πρωτοβουλίες καλλιτεχνικής φωταγώγησης και γενικά βελτίωσης της απόδοσης των ενεργειακών συστημάτων των λιμανιών.

 

Εντός των επόμενων μηνών, ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων θα αναλάβουν τον καθορισμό του προϋπολογισμού, των σχεδιαγραμμάτων και των επιμέρους δράσεων του προγράμματος. Η Διεύθυνση Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Enel θα αναλάβει το συντονισμό της πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τη συμμετοχή εταιριών του Ομίλου Enel.