Η αμερικανική Halliburton και η Aker Solutions θα είναι από τους κερδισμένους του σχεδίου της Νορβηγίας για αναβάθμιση της παραγωγής στα πιο ώριμα κοιτάσματα πετρελαίου. Η κυβέρνηση της χώρας παροτρύνει τους παραγωγούς, όπως η Statoil και η ConocoPhillips να αυξήσουν τις ποσότητες που αντλούν από τα κοιτάσματα αυτά, τη στιγμή που η παραγωγή έχει πέσει στο μισό την τελευταία δεκαετία

Η αμερικανική Halliburton και η Aker Solutions θα είναι από τους κερδισμένους του σχεδίου της Νορβηγίας για αναβάθμιση της παραγωγής στα πιο ώριμα κοιτάσματα πετρελαίου. Η κυβέρνηση της χώρας παροτρύνει τους παραγωγούς, όπως η Statoil και η ConocoPhillips να αυξήσουν τις ποσότητες που αντλούν από τα κοιτάσματα αυτά, τη στιγμή που η παραγωγή έχει πέσει στο μισό την τελευταία δεκαετία και αφού έχουν περάσει πλέον 40 χρόνια από την έναρξή της.

Η Statoil σκοπεύει να επενδύσει 1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ενώ η Conoco σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερες πλατφόρμες στο μεγαλύτερο κοίτασμα, το Έκοφισκ. Το Petroleum Directorate υπογραμμίζει ότι το 54% του πετρελαίου μπορεί να παραμείνει στο υπέδαφος εάν οι εταιρείες δεν βελτιώσουν την άντληση. Σημειώνουμε ότι όταν ξεκινά η παραγωγή σε ένα κοίτασμα, το πετρέλαιο αναβλύζει από μόνο του εξαιτίας της πίεσης. Μετά την κορύφωση της παραγωγής όμως, η άντληση γίνεται ολοένα και πιο δυσχερής.

Οι αποφάσεις αυτές της Νορβηγίας είναι θετικές για τους εργολάβους, όπως η Halliburton, καθώς υπολογίζουν ότι η Νορβηγία θα παραμείνει μια εστία έντονης δραστηριότητας για αρκετά χρόνια.