Αύξηση του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στο 32%, μέχρι το 2020, προβλέπει η Gazprom, τη στιγμή που επιχειρεί να αποκρούσει τις ανησυχίες για επικείμενο κορεσμό της προσφοράς. Η Gazprom είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» αναφορικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Σεργκέι Κόμλεφ, επικεφαλής του Τομέα Συμβολαίων και Τιμολόγησης του ρωσικού ομίλου, μιλώντας στο Russia Forum στη Μόσχα
Αύξηση του μεριδίου της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου στο 32%, μέχρι το 2020, προβλέπει η Gazprom, τη στιγμή που επιχειρεί να αποκρούσει τις ανησυχίες για επικείμενο κορεσμό της προσφοράς.  Η Gazprom είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» αναφορικά με τις προοπτικές για τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Σεργκέι Κόμλεφ, επικεφαλής του Τομέα Συμβολαίων και Τιμολόγησης του ρωσικού ομίλου, μιλώντας στο Russia Forum στη Μόσχα.

Ο ρωσικός κολοσσός – ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο – καλύπτει το 25% περίπου των αναγκών της Ευρώπης σε αέριο. Στα σχέδιά του συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή νέων αγωγών, όπως ο Nord Stream και ο South Stream, με τους οποίους θα τροφοδοτήσει τη μεγαλύτερη εξαγωγική του αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου έχει δεχθεί πλήγμα από την οικονομική κρίση, ενώ οι προμήθειες της Ευρώπης αυξήθηκαν με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επιδιώκουν να παράγουν μόνες τους ενέργεια από μη συμβατικές πηγές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το αέριο από αργιλικό σχιστόλιθο πιθανόν να αναλογεί στο 60% της συνολικής παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2020, σύμφωνα με το όσα δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ στο ίδιο συνέδριο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του συνεδρίου, τόνισε ότι οι αμερικανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να επενδύσουν στην παραγωγή αερίου από αργιλικό σχιστόλιθο στην τιμή των 5 δολαρίων ανά ένα εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu).

Σύμφωνα με τον Μπιρόλ, οι παραγωγοί θα μπορούν με αυτή την τιμή να πετύχουν αποδόσεις 10%. Όσον αφορά στη Ρωσία, δήλωσε: «Δεν έχω καλά νέα». Ο κορεσμός της προσφοράς θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 και ενδεχομένως να φτάσει μέχρι τα 200 δισ. κυβικά μέτρα εκείνη τη χρονιά.

Η κατάσταση στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα αλλάξει μετά το 2015 και το φυσικό αέριο πιθανόν να παίξει ρόλο στις νέες μονάδες παραγωγής θερμικής ενέργειας.