Αν όλα πάνε καλά, την προσεχή Κυριακή (7 Φεβρουαρίου) θα αναχωρήσει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα μία ακόμη επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημικό λεωφορείο «Εndeavour» θα μεταφέρει για 24η φορά αστροναύτες έξω από τον πλανήτη μας
Αν όλα πάνε καλά, την προσεχή Κυριακή (7 Φεβρουαρίου) θα αναχωρήσει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριδα μία ακόμη επανδρωμένη αποστολή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το διαστημικό λεωφορείο «Εndeavour» θα μεταφέρει για 24η φορά αστροναύτες έξω από τον πλανήτη μας.

Το σκάφος θα ταξιδέψει ως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και εκτός από το πλήρωμα θα μεταφέρει και ένα νέο εργαστήριο το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο επιχειρήσεων ρομποτικών εργασιών. Το εργαστήριο, που ονομάζεται «Cupola» («Θόλος»), θα τοποθετηθεί στην τρίτη μονάδα του σταθμού και είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται μέσα σε αυτό πανοραμική θέα της Γης. Το «Εndeavour» αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλα πέντε ταξίδια στον σταθμό ως τον Σεπτέμβριο. Η ΝΑSΑ έχει ανακοινώσει ότι το 2010 είναι η τελευταία χρονιά που θα πραγματοποιήσει ταξίδια στο Διάστημα ο στόλος των διαστημικών λεωφορείων.

Στη τελική φάση κατασκευής βρίσκεται το «Οrion», μια μεγάλη κάψουλα η οποία θα αντικαταστήσει τα λεωφορεία τα επόμενα χρόνια στη μεταφορά αστροναυτών στο Διάστημα.

O Διαστημικός Θόλος

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 05/02/2010)