Συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στο Ιράκ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Κοινοπραξία με τη συμμετοχή του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil και της νορβηγικής Statoil υπέγραψε το τελικό σχέδιο συμφωνίας για την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ

Συνεχίζονται οι ξένες επενδύσεις στο Ιράκ, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. Κοινοπραξία με τη συμμετοχή του ρωσικού πετρελαϊκού γίγαντα Lukoil και της νορβηγικής Statoil υπέγραψε το τελικό σχέδιο συμφωνίας για την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράκ που εντάσσεται στα πλαίσια προσπάθειας του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή μαύρου χρυσού στη χώρα, ώστε η Βαγδάτη να αντλήσει περισσότερα έσοδα που θα διοχετευτούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης.
Η συμφωνία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος West Qurna Ρhase 2 στο Νότιο Ιράκ είναι η δέκατη στη σειρά που πραγματοποιείται τους τελευταίους δώδεκα μήνες. «Τα συμβόλαια αυτά θα φέρουν έσοδα στο Ιράκ και θα προχωρήσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη υποδομών», είπε ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, Ηussain al-Shahristani, προσθέτοντας ότι τα ντιλ αυτά θα επιτρέψουν στους Ιρακινούς «να δουν ένα λαμπρό μέλλον».
Μπορεί στο Ιράκ να βρίσκονται τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως η χώρα παράγει μόλις 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα- ποσότητα που είναι μικρότερη ακόμη και από εκείνη που παρήγε το Ιράκ πριν από τον πόλεμο του 2003. Στόχος της κυβέρνησης της χώρας είναι να αυξηθεί η παραγωγή στα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέσα σε έξι χρόνια.

(από την εφημερίδα «Τα Νέα», 6/2/2010)