Κατά 14,3 λεπτά αυξάνεται ανά λίτρο η τελική τιμή της αμόλυβδης και κατά 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με βάση το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη αυξάνεται κατά 12 λεπτά ανά λίτρα. To energia.gr παρουσιάζει το Σχέδιο Νόμου και την σχετική Αιτιολογική έκθεση

Κατά 14,3 λεπτά αυξάνεται ανά λίτρο η τελική τιμή της αμόλυβδης και κατά 6 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με βάση το νομοσχέδιο που κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε το απόγευμα της Τρίτης στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη αυξάνεται κατά 12 λεπτά ανά λίτρα. To energia.gr παρουσιάζει το Σχέδιο Νόμου και την σχετική Αιτιολογική έκθεση.

Μετά τις ρυθμίσεις αυτές η επιβάρυνση στην τελική τιμή για τους οδηγούς είναι, μαζί με τον ΦΠΑ, στα 14,3 λεπτά.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης πλέον φτάνει τα 1,25 ευρώ ανά λίτρο.

Στο δε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, η αύξηση του ΕΦΚ είναι στα 5 λεπτά, άρα η τελική τιμή επιβαρύνεται κατά 6 λεπτά ανά λίτρο, με εξαίρεση φυσικά την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου όπου ο φόρος διατηρείται στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο όπως και σήμερα.

Η αναπροσαρμογή αυτή του φόρου γίνεται προκειμένου να μην αποτελέσει ο μειωμένος φόρος κίνητρο για λαθρεμπορικές πράξεις με τη χρησιμοποίηση αντί πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού για την κίνηση μεταφορικών μέσων και για διάπραξη νοθείας με την ανάμειξη των προϊόντων αυτών.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστρατηγήσεις κατά τη διαδικασία επιστροφής στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, προβλέπεται απογραφή των αποθεμάτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, τα οποία έχουν τεθεί σε ανάλωση και δεν έχουν διατεθεί στην κατανάλωση και επιβολή εφάπαξ φόρου ισόποσου με τη διαφορά του φόρου που ίσχυε και εισπράχθηκε με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς και αυτού που ισχύει από 9.2.2010 μετά του αναλογούντος φόρου Φ.Π.Α.

Με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι θα επιστρέφεται στους διακινητές πετρελαίου θέρμανσης η ενιαία νέα διαφορά του φόρου χωρίς να απαιτείται να διερευνάται αν οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που διατίθενται στον καταναλωτή προέρχονται από εκείνες που φορολογήθηκαν με το προηγούμενο ή με το νέο καθεστώς.

Οι νέες τιμές ισχύουν από εχθές, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Το Σχέδιο Νόμου για τις διαρρυθμίσεις στη φορολογία πετρελαιοειδών προϊόντων

Η Αιτιλογική Έκθεση