Ανοδικά κινήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στα 74,42 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,9% στα 1.067 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το επενδυτικό καταφύγιο που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο υπέρ του δολαρίου
Ανοδικά κινήθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στα 74,42 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,9% στα 1.067 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν το επενδυτικό καταφύγιο που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο υπέρ του δολαρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προχώρησε σε μια προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την τιμή του αργού από τα 76,78 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσον όρο, στα 85 δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Θετικό ρόλο στο κλίμα των αγορών διαδραμάτισε, επίσης, η προσδοκία για τη χάραξη σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας από την Ε. Ε.

Αυξήθηκαν, παράλληλα, οι ανησυχίες για νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αφού η αμερικανική κυβέρνηση προχώρησε στο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε εταιρείες, οι οποίες φέρεται να διατηρούν ύποπτες σχέσεις με την οργάνωση «Φρουροί της Επανάστασης». Το Ιράν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

Η πτώση της τιμής του χρυσού, χθες, αποδόθηκε στην πρόθεση του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, για σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας στο αμερικανικό διατραπεζικό σύστημα, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο το δολάριο. Η αντίστροφη σχέση χρυσού και δολαρίου παραμένει ισχυρή, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Σε αρνητική τροχιά κινήθηκε, επίσης, η τιμή αργύρου, χάνοντας 1,6% στα 15,19 δολάρια την ουγγιά. Απώλειες σημειώθηκαν στην αγορά της πλατίνας και του παλλάδιου.

(πηγή: εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 11/02/2010)