Statoil: Υποβάθμιση των Στόχων Παραγωγής για το 2012

Σε υποβάθμιση του στόχου παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2012 προέβη η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας, Statoil, εκτιμώντας ότι η παραγωγή της πιθανόν να μειωθεί φέτος. Ο στόχος για το 2012 αναθεωρήθηκε στα 2,1-2,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη
energia.gr
Παρ, 12 Φεβρουαρίου 2010 - 09:14
Σε υποβάθμιση του στόχου παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2012 προέβη η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας, Statoil, εκτιμώντας ότι η παραγωγή της πιθανόν να μειωθεί φέτος. Ο στόχος για το 2012 αναθεωρήθηκε στα 2,1-2,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα από 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

Φέτος, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 1,925-1,975 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 1,962 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που ήταν πέρυσι. «Είμαι απογοητευμένος με τους στόχους για το 2010, οι οποίοι σχετίζονται με τις χαμηλότερες των προσδοκιών προοπτικές για το φυσικό αέριο, ειδικά στην Ευρώπη», σχολίασε αναλυτής της Fondsfinance.

Η τιμή του φυσικού αερίου που πουλάει η Statoilυποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο κατά 48%, καθώς η οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς έπληξε τη ζήτηση. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η Ευρώπη πιθανόν να είναι υπερτροφοδοτημένη με φυσικό αέριο μέχρι το 2015. Οι χαμηλότερες προβλέψεις «δεν έχουν να κάνουν με τις λειτουργικές μας επιδόσεις ή την παραγωγική μας ικανότητα», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χέλγκε Λουντ σε τηλεδιάσκεψη.

Η Statoil αναμένει «συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά φυσικού αερίου τα προσεχή χρόνια» εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης, των μεγαλύτερων όγκων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και της προσφοράς από μη συμβατικές πηγές στις ΗΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων.