Πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Totalγια το τέταρτο τρίμηνο, με τη διοίκηση του γαλλικού ομίλου να εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί το 2010 εξαιτίας της επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων στη Νιγηρία, τον Κόλπο του Μεξικού και την Αγκόλα την προηγούμενη χρονιά
Πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Totalγια το τέταρτο τρίμηνο, με τη διοίκηση του γαλλικού ομίλου να εκτιμά ότι η παραγωγή θα αυξηθεί το 2010 εξαιτίας της επιτάχυνσης των δραστηριοτήτων στη Νιγηρία, τον Κόλπο του Μεξικού και την Αγκόλα την προηγούμενη χρονιά.

Εξαιρουμένων των μεταβολών στα αποθέματα και της αξίας του ποσοστού στη Sanofi-Aventis, τα κέρδη της Total υποχώρησαν κατά 28% στα 2,08 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,95 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο. Η Νο3 παραγωγός πετρελαίου της Ευρώπης επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της έπειτα από την πτώση 3% που κατέγραψε πέρυσι εξαιτίας των περικοπών του ΟΠΕΚ και των διακοπών της παραγωγής στη Νιγηρία.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις θα ληφθούν για το πρότζεκτ Clov στην Αγκόλα, το Laggan/Tormore στη Βόρεια Θάλασσα και τα OfonIIκαι Egina στη Νιγηρία πριν από τα τέλη της χρονιάς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Η παραγωγή του ομίλου αυξήθηκε το τέταρτο τρίμηνο κατά 1%, σε ετήσια βάση, στα 2,377 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα. Το δεύτερο τρίμηνο είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών.

«Στον τομέα του upstream, η παραγωγή το 2010 αναμένεται να αυξηθεί χάρη στην επιτάχυνση της δραστηριότητας στα πρότζεκτ που ξεκίνησαν το 2009», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει, στόχος της είναι να ενισχύσει την παραγωγή κατά 2%, κατά μέσο όρο, ετησίως από φέτος μέχρι και το 2014, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα της Νιγηρίας, του Κόλπου του Μεξικού, της Αγκόλας και της Νορβηγίας, καθώς και από τα πρότζεκτ LNG στην Υεμένη και το Κατάρ.