Οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος πιέζουν τις χαλυβουργίες για να δεχθούν μια τιμή-ρεκόρ στις διαπραγματεύσεις των ετησίων συμβολαίων για το επόμενο έτος. Εταιρείες όπως η Vale, η Rio Tinto και η ΒΗΡ Billiton βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις με τους πελάτες τους στην Ιαπωνία προκειμένου να καθοριστεί η τιμή αναφοράς για φέτος, η οποία υπολογίζεται με βάση τα πρώτα συμβόλαια που θα συναφθούν.

Οι παραγωγοί σιδηρομεταλλεύματος πιέζουν τις χαλυβουργίες για να δεχθούν μια τιμή-ρεκόρ στις διαπραγματεύσεις των ετησίων συμβολαίων για το επόμενο έτος.

Εταιρείες όπως η Vale, η Rio Tinto και η ΒΗΡ Billiton βρίσκονται σε έντονες διαπραγματεύσεις με τους πελάτες τους στην Ιαπωνία προκειμένου να καθοριστεί η τιμή αναφοράς για φέτος, η οποία υπολογίζεται με βάση τα πρώτα συμβόλαια που θα συναφθούν. Αν οι παραγωγοί επικρατήσουν στις συνομιλίες, η τιμή του σιδήρου πιθανώς θα αυξηθεί κατακόρυφα πάνω από τα 90 δολάρια ανά τόνο που έφτασε πρόπερσι, αποτελώντας ρεκόρ στα χρονικά.

Στελέχη της αγοράς και αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή έως και 70% πάνω από τα επίπεδα αυτά, καθώς στην αγορά spot ο σίδηρος πωλείται προς 120 δολάρια ανά τόνο, ποσό διπλάσιο από την τιμή αναφοράς για το 2009-2010.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν πλήγμα για τις χαλυβουργίες, οι οποίες δήλωναν μέχρι πρότινος ότι η τιμή θα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη φέτος. Σημειώνουμε επίσης ότι το οικονομικό έτος για τον κλάδο ξεκινά την 1η Απριλίου, όταν τίθενται σε ισχύ και τα ετήσια συμβόλαια που πρόκειται να συμφωνηθούν.

Στη συνέχεια αναμένεται να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με τις κινεζικές χαλυβουργίες, ενώ η Κίνα ουσιαστικά οδηγεί τις τιμές μέσω της υπέρογκης ζήτησής της για σίδηρο.

(από τους Financial Times, 12/2/2010)