Με ονομαστική ψηφοφορία – κατόπιν αιτήματος της ΝΔ – και ψήφους 154 υπέρ και 128 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων», με το οποίο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα
Με ονομαστική ψηφοφορία – κατόπιν αιτήματος της ΝΔ – και ψήφους 154 υπέρ και 128 κατά, ψηφίστηκε επί της αρχής από την Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «διαρρυθμίσεις στη φορολογία των πετρελαιοειδών προϊόντων», με το οποίο αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και στο σύνολο.Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νομοσχέδιο αυξάνεται η τελική τιμή της αμόλυβδης κατά 14,3 λεπτά το λίτρο και κατά 6 λεπτά η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη αυξάνεται κατά 12 λεπτά ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης η αύξηση του ΕΦΚ είναι στα 5 λεπτά, άρα η τελική τιμή επιβαρύνεται κατά 6 λεπτά ανά λίτρο, με εξαίρεση την περίοδο Οκτωβρίου-Απριλίου όπου ο φόρος διατηρείται στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η αναπροσαρμογή αυτή του φόρου γίνεται προκειμένου να μην αποτελέσει ο μειωμένος φόρος κίνητρο για λαθρεμπορικές πράξεις με τη χρησιμοποίηση αντί πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης και φωτιστικού για την κίνηση μεταφορικών μέσων και για διάπραξη νοθείας με την ανάμειξη των προϊόντων αυτών.