Επιστρέφουν οι Μεγάλες Πετρελαϊκές με Ένα Νέο Κύμα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων

Επιστρέφουν οι Μεγάλες Πετρελαϊκές με Ένα Νέο Κύμα Εξαγορών και Συγχωνεύσεων
του Τζαντ Μουαάντ των New York Times
Πεμ, 18 Φεβρουαρίου 2010 - 08:03
Μετά από μια διετή επιβράδυνση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, οι πετρελαϊκές αναζητούν και πάλι τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να επεκτείνουν τα αποθέματα, να αγοράσουν νέες τεχνολογίες και να αποκτήσουν τον έλεγχο υποσχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο.

Μετά από μια διετή επιβράδυνση στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, οι πετρελαϊκές αναζητούν και πάλι τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα χρήματά τους για να επεκτείνουν τα αποθέματα, να αγοράσουν νέες τεχνολογίες και να αποκτήσουν τον έλεγχο υποσχόμενων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ανά τον κόσμο.

Αντίθετα με τον γύρο συγχωνεύσεων που παρήγαγε τα σημερινά «θηρία» στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο τωρινός δεν αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλες εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η ConocoPhillips. Αυτή τη φορά, οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην αγορά μικρών, ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών ή σε εξαγορές που επεκτείνουν τα αποθέματά τους σε μια εποχή στην οποία σπανίζουν οι κατάλληλες τοποθεσίες για εξόρυξη.

Οι στόχοι περιλαμβάνουν εταιρείες οι οποίες κατέχουν νέα κοιτάσματα σε μέρη όπως η Γκάνα και η Σιέρα Λεόνε, ανεξάρτητους παραγωγούς αερίου στις ΗΠΑ και επιχειρήσεις που ελέγχουν κοιτάσματα στα βαθιά νερά του Κόλπου του Μεξικού.

«Σε αυτή τη βιομηχανία υπάρχουν δύο τρόποι αύξησης των αποθεμάτων: Η εξόρυξη ή η εξαγορά», τονίζει ο Κρίστοφερ Σίχαν της HIS Herold. «Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός για πρόσβαση σε αποθέματα μέσω εξαγορών», συμπληρώνει.

Το νέο αυτό κύμα έρχεται εν μέσω ενθουσιασμού για τις προοπτικές της παραγωγής φυσικού αερίου, ιδίως στις ΗΠΑ, όπου η νέα τεχνολογία επιτρέπει πλέον την εκμετάλλευση περισσότερων μη συμβατικών κοιτασμάτων. Το μεγάλο δυναμικό τους έχει αποτελέσει οδηγό για τις συγχωνεύσεις στη Βόρεια Αμερική τους τελευταίους μήνες, ενώ σύμφωνα με τους τραπεζίτες και τους αναλυτές, αναμένονται ακόμη περισσότερες φέτος.

Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο στην περίπτωση των διεθνών πετρελαϊκών, οι οποίες την τελευταία δεκαετία πούλησαν μεγάλο μέρος των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ και τώρα φιλοδοξούν να επιστρέψουν. Ο Τόνι Χέιουορντ, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Νταβός ότι το αέριο από αργιλικά πετρώματα (μη συμβατικές πηγές) αποτελεί «μια αλλαγή στους κανόνες του παιχνιδιού. Πιθανότατα αλλάζει τις προοπτικές του αμερικανικού ενεργειακού κλάδου για τα επόμενα 100 χρόνια».

Η μεγαλύτερη συμφωνία στον τομέα αυτόν ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, όταν η ExxonMobil δήλωσε πως θα αγοράσει την ΧΤΟ προς 31 δις δολάρια. Αμέσως μετά, η Total ανέφερε ότι θα δαπανήσει 800 εκατ. για μερίδιο στην Chesapeake Energy, η οποία έχει συγκεντρώσει 11 δις από κοινοπραξίες τα τελευταία δύο χρόνια. Η ΒΡ και η Shell έχουν επίσης προχωρήσει σε ανάλογες συμφωνίες.

Η νορβηγική Statoil επίσης προχώρησε σε συμφωνία με την ConocoPhillips για να ανταλλάξει στοιχεία της στον Κόλπο του Μεξικού με εκτάσεις στην θάλασσα Τσούκτσι της Αλάσκας. Το Νοέμβριο ο όμιλος δαπάνησε 3,4 δις για μερίδιο σε σχέδια της Chesapeak στις ΗΠΑ.

Οι τράπεζες και οι ενεργειακοί σύμβουλοι αναμένουν περισσότερες συμφωνίες φέτος. Το 2009 έγιναν 244 συμφωνίες, από 285 το 2008 και 336 το 2007, όπως τονίζει η ΙΗΤ. Σε χρηματικούς όρους, το 2009 η συνολική τους αξία άγγιξε τα 144 δις.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι «θα γίνουν ανακατατάξεις. Όποιος δεν θα φάει, θα φαγωθεί». Τονίζουν το παράδειγμα της Exxon, η οποία είναι μια πολύ προσεκτική εταιρεία και παρόλα αυτά προχώρησε σε μια τολμηρή κίνηση με την εξαγορά της ΧΤΟ.

Πεδίο μάχης αποτελεί και η Αφρική, όπου η Exxon προσφέρει 4 δις για μερίδιο στα κοιτάσματα της Γκάνας, πρόταση την οποία πιθανώς δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση. Η ιταλική Eni έδωσε πρόσφατα μεγάλη μάχη στην Ουγκάντα, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι ακόμη ευκρινές. Επίσης, οι κινεζικοί κρατικοί όμιλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα δραστήριοι. Τον Αύγουστο η Sinopec εξαγόρασε την Addax Petroleum προς 9 δις δολάρια, εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στη Νιγηρία, τη Γκαμπόν και το Κουρδιστάν. Η διοίκηση της Sinopec χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως «τη μεγαλύτερη επιτυχημένη εξαγορά ξένων περιουσιακών στοιχείων που έχει γίνει ποτέ από κινεζική εταιρεία».

(από την International Herald Tribune, 17/2/2010)