EDF: Σημαντικές Επενδύσεις Απαιτούνται για την Παράταση της Λειτουργίας των Γαλλικών Αντιδραστήρων

EDF: Σημαντικές Επενδύσεις Απαιτούνται για την Παράταση της Λειτουργίας των Γαλλικών Αντιδραστήρων
energia.gr
Τετ, 17 Φεβρουαρίου 2010 - 18:12
Η γαλλική EDF καλείται να συγκεντρώσει μαζικές επενδύσεις για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας πέρα από τα 40 έτη, όπως τονίζει η Αρχή Προστασίας. Η εταιρεία σκοπεύει να την επεκτείνει στα 60 έτη, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά και τα διογκωμένα χρέη.
Η γαλλική EDF καλείται να συγκεντρώσει μαζικές επενδύσεις για την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας πέρα από τα 40 έτη, όπως τονίζει η Αρχή Προστασίας. Η εταιρεία σκοπεύει να την επεκτείνει στα 60 έτη, τη στιγμή που αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά και τα διογκωμένα χρέη.Ταυτόχρονα, η EDF αναγκάστηκε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την αντικατάσταση των γεννητριών σε 34 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας. 
Η Αρχή Προστασίας υπογράμμισε ότι αν και γενικά είναι ικανοποιημένη από τη στάση της εταιρείας, εντούτοις εντόπισε συγκεκριμένες «ανωμαλίες» στις γεννήτριες, οι οποίες οδήγησαν στο παρελθόν σε διακοπή της λειτουργίας.Η EDF αναμένει ότι η παράταση της λειτουργίας των αντιδραστήρων θα αποδώσει, καθώς με κόστος 400 εκατ. ευρώ ανά αντιδραστήρα γλιτώνει την κατασκευή ενός νέου, η οποία στοιχίζει 4 δις ευρώ. 
Η Αρχή δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι οι σταθμοί θα μπορέσουν να λειτουργήσουν μέχρι τα 60 χρόνια, ανεξαρτήτως αν θα δώσει η ίδια την άδεια για την παράτασή τους.Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκτιμούν πως η παράταση θα προσφέρει στην εταιρεία έσοδα 3 δις ετησίως. Στις ΗΠΑ, παρόμοιες ρυθμίσεις έγιναν ήδη δεκτές στο παρελθόν, ενώ οι αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να παραταθεί η διάρκεια λειτουργίας των αντιδραστήρων στα 80 έτη.