Τα μισά πρατήρια της Αττικής έχουν ξεμείνει από βενζίνη λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνειακών- και ήδη σχηματίζονται μεγάλες ουρές από οδηγούς που προσπαθούν να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ. Oι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί ο εκτελωνισμός καυσίμων χωρίς την παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, αν όχι η επιστράτευση των απεργών, ώστε να αρχίσει και πάλι ο εφοδιασμός της αγοράς
Τα μισά πρατήρια της Αττικής έχουν ξεμείνει από βενζίνη λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνειακών- και ήδη σχηματίζονται μεγάλες ουρές από οδηγούς που προσπαθούν να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ.

Oι εκπρόσωποι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί ο εκτελωνισμός καυσίμων χωρίς την παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων, αν όχι η επιστράτευση των απεργών, ώστε να αρχίσει και πάλι ο εφοδιασμός της αγοράς. Την ίδια ώρα σε νέες επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από σήμερα Παρασκευή έως και την ερχόμενη Τετάρτη προχωρούν οι τελωνειακοί δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

«Η απεργία στα τελωνεία δίνει τη χαριστική βολή σε πολλές επιχειρήσεις που περιμένουν εναγωνίως να παραδώσουν τις εξαγωγές τους ή να παραλάβουν πρώτες ύλες για την παραγωγή τους εν όψει και του Πάσχα και δεν έχουν την πολυτέλεια να καλύπτουν λειτουργικές δαπάνες δίχως παραγωγικό αποτέλεσμα», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Μάλιστα, όπως τονίζουν, «οι μικρότερες επιχειρήσεις, που υφίστανται περισσότερο το βάρος της όλης κρίσης, βρίσκονται δέσμιες των αποφάσεων των τελωνειακών υπαλλήλων με τραγικές συνέπειες τόσο στην παραγωγή τους όσο και στις εξαγωγικές τους προσπάθειες. Εάν δεν υπάρξει μέτρο στον τρόπο που εκφράζονται οι διεκδικήσεις σήμερα, το αύριο που περιμένει τη χώρα μας θα είναι περισσότερο δυσοίωνο».

2.000 κοντέινερ την ημέρα

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), καθημερινά περισσότερα από 2.000 κοντέινερ με προϊόντα δεν φτάνουν στον προορισμό τους με σημαντικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις. «Ο κλάδος των τελωνειακών, με μοναδικό αίτημα να μη μειωθούν οι αποδοχές τους, ταλαιπωρεί και επιδεινώνει την κατάσταση στην αγορά σε πολύ δύσκολους καιρούς», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Χθες, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ζήτησαν «να δοθεί άμεση λύση γύρω από τις κυλιόμενες απεργίες των τελωνειακών υπαλλήλων και για όσο χρόνο διαρκούν να ορισθεί επαρκές προσωπικό ασφαλείας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διακίνηση των προϊόντων από και προς τη χώρα μας και με υπεύθυνη δήλωση των ίδιων των εξαγωγέων». Στην επιστολή της, η πρόεδρος του Συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη επισημαίνει ότι «από τις αρχές του 2010, οι Έλληνες εξαγωγείς αντιμετώπισαν τις δυσβάσταχτες συνέπειες- ειδικά στην παρούσα φάση- των αγροτικών κινητοποιήσεων, ενώ τώρα δέχονται καταστροφικές επιπτώσεις εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων των τελωνειακών, αλλά και των προγραμματισμένων απεργιών των ιδιοκτητών φορτηγών εθνικών και διεθνών μεταφορών, καθώς και των ιδιοκτητών βυτιοφόρων υγρών καυσίμων».

«Είμαστε σε αδιέξοδο»

ΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗ της βιωσιμότητας των εξαγωγικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κλιμάκωσης της απεργίας των τελωνειακών υπαλλήλων μιλούν και οι εκπρόσωποι των Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΑ). «Η απεργία των τελωνειακών και η κλιμάκωσή της για διάστημα πέραν της εβδομάδας επηρεάζουν δραματικά τις εξαγωγές και εισαγωγές και την εν γένει διακίνηση εμπορευμάτων μέσω οδικών συνοριακών σταθμών, λιμανιών και αεροδρομίων και επιτείνουν ακόμα περισσότερο την αγωνία των επιχειρηματιών, των βιοτεχνών, των επαγγελματιών και του προσωπικού τους που έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες στα εμπορεύματα που μπλοκάρονται και βέβαια θα μειώσουν τα έσοδα του Δημοσίου από δασμούς, φόρους, πρόστιμα, κ.ά., πέραν των ελέγχων για λαθρεμπόριο. Είμαστε σε αδιέξοδο». Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός για την εξυπηρέτηση από το προσωπικό ασφαλείας των τελωνείων.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 19/02/2010)