Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε πραγματοποιείται μετά τη υπόσχεση της Ρωσίας για χορήγηση δανείου προς την Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στη Σόφια, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο, η Rosatom πρόκειται να χορηγήσει στην βουλγαρική πλευρά δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ
Ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε πραγματοποιείται μετά τη υπόσχεση της Ρωσίας για χορήγηση δανείου προς την Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Τράιτσο Τράικοφ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στη Σόφια, με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, Σεργκέι Κιριένκο, η Rosatom πρόκειται να χορηγήσει στην βουλγαρική πλευρά δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία έλαβε χώρα κατόπιν βουλγαρικού αιτήματος, ο κ. Τράικοφ τόνισε πως το ρωσικό δάνειο θα δοθεί χωρίς κρατικές εγγυήσεις, από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Με το δάνειο αυτό η βουλγαρική πλευρά αποσκοπεί στην κατασκευή του έργου, ακόμη και χωρίς την επιλογή νέου στρατηγικού επενδυτή. Υπενθυμίζεται ότι  ο προηγούμενος, η γερμανική εταιρία RWE, αποχώρησε από το έργο, το φθινόπωρο του 2009, η οποία είχε δεσμευθεί να προσφέρει περίπου 2 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του έργου, ενώ το υπόλοιπο 51% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκε στη βουλγαρική εθνική εταιρία ηλεκτρισμού ΝΕΚ. Μάλιστα, από την αποχώρηση της RWE και έπειτα, το εκτιμώμενο κόστος για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε ανήλθε από 4 δισ. ευρώ σε 10 με 12 δισ. ευρώ και η βουλγαρική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο μείωσης του μεριδίου της στο σταθμό από 51% στο 20%.

Από την πλευρά του, ο κ. Κιριένκο τόνισε πως πρόκληση αποτελεί η κατασκευή του έργου, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ενώ η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε πως η Ρωσία και η Βουλγαρία αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την ανάπτυξη του έργου και την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.
Πρόσθεσε, επίσης ότι η ρωσική εταιρία που συμμετέχει στο έργο κατασκευής του Μπέλενε, η Atomstroyexport, θα μεταφέρει το 40% των υποχρεώσεών της στους Βούλγαρους υπεργολάβους, εξέλιξη, την οποία χαρακτήρισε σημαντική για τη βουλγαρική οικονομία. Όπως είπε, το γεγονός ότι ο σταθμός του Μπέλενε είναι ο μοναδικός σταθμός, υπό κατασκευή, σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης, δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας.

«Γι’ αυτό το λόγο, είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε στο έργο και να διαθέσουμε χρηματοδότηση, την περίοδο που η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε τα αναγκαία κεφάλαια σε πολύ μικρό διάστημα και δεν χρειαζόμαστε την εγγύηση της βουλγαρικής κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κιριένκο, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του έργου του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, όταν η βουλγαρική κυβέρνηση επιλέξει τον στρατηγικό επενδυτή, τότε θα επιστρέψει τα χρήματα που θα επενδύσει η ρωσική πλευρά. Επίσης, επισήμανε πως η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να γίνει μέτοχος στο πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Κιριένκο ξεκαθάρισε πως οι κ.κ. Τράικοφ και Σματκό συζήτησαν το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, υπό το οποίο το ρωσικό δάνειο θα μπορούσε να χορηγηθεί στη Βουλγαρία.

Οι υπουργοί συμφώνησαν, πρόσθεσε ο κ. Κιριένκο, να ολοκληρωθούν τα τεχνικά ζητήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2010.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, κ . Σεργκέι Σματκό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πεδίο της ενέργειας, η οποία ακολουθεί εδώ και έξι μήνες θετική πορεία.

Στο μεταξύ, σήμερα, η βουλγαρική ενεργειακή εταιρία BEH δημοσίευσε διαγωνισμό για την επιλογή οικονομικού συμβούλου, που θα αναλάβει το έργο προσέλκυσης ξένων επενδυτών για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε.