Έλλειμμα - σοκ καταγράφηκε τον Ιανουάριο στη Βρετανία, ενώ ήδη οι επενδυτές άρχισαν να περιορίζουν την έκθεσή τους σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των δημοσιονομικών οικονομικών της χώρας.
Έλλειμμα - σοκ καταγράφηκε τον Ιανουάριο στη Βρετανία, ενώ ήδη οι επενδυτές άρχισαν να περιορίζουν την έκθεσή τους σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση των δημοσιονομικών οικονομικών της χώρας.

Την ώρα που πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει μια κρίση εμπιστοσύνης ανάλογη με αυτήν που έχει εκδηλωθεί απέναντι στη χώρα μας, τα κορυφαία στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης διασταυρώνουν τα ξίφη τους σχετικά με τον ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, που ανέρχεται σε 178 δισ. στερλίνες, ενώ ο βρετανικός Τύπος υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας προσανατολίζεται στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον δανεισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση Μπράουν, τα δημοσιονομικά του Λονδίνου είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από τα δικά μας.
Οι κρατικές δαπάνες ξεπέρασαν τα έσοδα κατά 4,3 δισ. στερλίνες έναντι των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών για πλεόνασμα 2,6 δισ. στερλινών. Η αναπάντεχη πτώση των εσόδων τον Ιανουάριο καταγράφεται σε μήνα που παραδοσιακά έχει τις μεγαλύτερες εισφορές στο βρετανικό κράτος.
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα μετά και τον Ιανουάριο προβλέπεται να φτάσει στις 180 δισ. στερλίνες ή 12,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το έλλειμμα της Ελλάδας (12,7% του ΑΕΠ).
«Οι αριθμοί δείχνουν ότι το βρετανικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το ελληνικό», δήλωσε στέλεχος βρετανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της χώρας και ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με τον ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Μπράουν κατά Τόρις
Επίθεση με άρωμα πρόωρων εκλογών
Να μην παραδώσουν την εξουσία στους Τόρις κάλεσε τους ψηφοφόρους με δηλώσεις του, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ενισχύοντας τα σενάρια που τον θέλουν να προκηρύσσει σύντομα πρόωρες εκλογές.
Μεταξύ άλλων, ο Γκόρντον Μπράουν ανέφερε ότι οι Τόρις θα θέσουν την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας σε κίνδυνο και θα διαλύσουν το μέλλον εκατομμυρίων πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και προσωπικά στον ίδιο τον αρχηγό των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Κάμερον, κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί μεθόδους εκφοβισμού των ψηφοφόρων για να κερδίσει ψήφους.
Οι τελευταίες αυτές δηλώσεις Μπράουν, σύμφωνα με αναλυτές, καταδεικνύουν ότι προσανατολίζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και μάλιστα μέσα στις επόμενες μέρες.
(από την εφημερίδα «Έθνος», 20/2/2010)