Η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Smith International από τη Schlum-berger αντί 11 δισ. δολ. θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στις ΗΠΑ εφέτος, ενώ είναι η μεγαλύτερη του κλάδου υπηρεσιών εξόρυξης πετρελαίου τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εξαγορά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην παροχή υπηρεσιών στον συγκεκριμένο κλάδο της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η σχεδιαζόμενη εξαγορά της Smith International από τη Schlumberger αντί 11 δισ. δολ. θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στις ΗΠΑ εφέτος, ενώ είναι η μεγαλύτερη του κλάδου υπηρεσιών εξόρυξης πετρελαίου τα τελευταία δέκα χρόνια. Η εξαγορά αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην παροχή υπηρεσιών στον συγκεκριμένο κλάδο της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών στις πετρελαϊκές εταιρείες παγκοσμίως, Schlumberger, με δραστηριότητες σε περίπου 80 χώρες, θα αποκτήσει τη δυνατότητα, μέσω της εξαγοράς της Smith και της τεχνολογίας εξόρυξης, να σκάψει βαθύτερα και φθηνότερα για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι μελλοντικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις καινοτομίες των τεχνικών γεώτρησης που θα δώσουν πρόσβαση σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές, όπως είναι το αργό πετρέλαιο σε εξαιρετικά μεγάλα βάθη και το φυσικό αέριο σε σκληρούς βράχους σχιστόλιθου, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Schlumberger, Αντριου Γκουλντ. «Οι τεχνολογίες γεώτρησης, τα άλλα προϊόντα και η τεχνογνωσία της Smith συμπληρώνουν τα δικά μας», τόνισε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Ο κ. Γκουλντ δήλωσε χθες σε αναλυτές της Wall Street ότι συζητούσε την πιθανότητα μιας εξαγοράς με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Smith, Τζον Γίεργουντ, «για αρκετό καιρό», ωστόσο το χρονικό πλαίσιο δεν ήταν σωστό. «Προσφάτως θεωρήσαμε ότι η τιμή που ζητούσε η Smith μάς έβρισκε σύμφωνους οικονομικά», ανέφερε ο κ. Γκουλντ, ο οποίος αναγνώρισε παράλληλα ότι η προσφορά περιλαμβάνει και ένα «σημαντικό premium».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γίεργουντ, πριν από την ένταξή του το 2008 στη Smith, είχε διατελέσει ανώτερος σύμβουλος του κ. Γκουλντ για τρία χρόνια.
Η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει το β΄ εξάμηνο του 2010, απαιτεί ακόμα την έγκριση των μετόχων αλλά και των ρυθμιστικών αρχών.

Ωστόσο, η πρόταση της Schlumberger αξιολογούσε τη μετοχή της Smith στα 45,84 δολάρια, που με βάση την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης, όταν δεν είχαν ανακοινωθεί οι διαπραγματεύσεις, αποτιμά τις μετοχές της Smith κατά 37% υψηλότερα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της Κυριακής των δύο εταιρειών. Οσο για τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, είναι αρκετά πιθανό να επιβάλουν την πώληση κάποιων περιουσιακών στοιχείων με σκοπό να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλου μεριδίου αγοράς από τη Schlumberger σε ορισμένους κλάδους της αγοράς, όπως είναι οι κατευθυνόμενες γεωτρήσεις.

Η Schlumberger, που αναμένει τα πρώτη κέρδη από την εξαγορά το 2012, εκτιμά πως η συμφωνία θα αποφέρει προ φόρων αποταμιεύσεις της τάξης των 160 δισ. δολαρίων για το 2011 και 320 δισ. για το 2012. H Smith, η οποία διατηρεί μαζί με τη Schlumberger την εταιρεία εξόρυξης ΜΙ Swaco, αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο παροχής τρυπανιών, γεγονός που την καθιστά έναν «κρίσιμο κρίκο» στην αλυσίδα προσφοράς ενός πλήρους φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών της Schlumberger, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παρασκευής της RBC Capital Markets.

H Smith διατηρεί ποσοστό 60% στη συγκεκριμένη κοινοπραξία, η οποία της απέφερε σχεδόν το 50% από τα συνολικά έσοδά της για το 2009, τα οποία έφτασαν τα 8,2 δισ. δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/02/2010)