Παρά τις εναλλακτικές τεχνολογίες, η Ευρώπη θα χρειαστεί το ρωσικό αέριο για πολύ καιρό ακόμη, δήλωσε ο κ. Γιούρι Σάφρανικ, πρόεδρος του Συμβουλίου Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar-Tass.

Παρά τις εναλλακτικές τεχνολογίες, η Ευρώπη θα χρειαστεί το ρωσικό αέριο για πολύ καιρό ακόμη, δήλωσε ο κ. Γιούρι Σάφρανικ, πρόεδρος του Συμβουλίου Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Itar- Tass.

Ο κ. Σάφρανικ τόνισε πως «οι μεγαλύτερες ποσότητες αερίου μεταφέρονται μέσω αγωγών, αλλά η παραγωγή LNG αυξάνεται, ανταγωνιζόμενη την παραδοσιακή παραγωγή. Φυσικά, ο ανταγωνισμός αυτός δεν μας χαροποιεί. Παρόλα αυτά, η κατανάλωση στην Ευρώπη θα συνεχίσει να αυξάνεται. Το μόνο πρόβλημα είναι η δυναμική της ανάπτυξης αυτής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη δεν θα είναι σπουδαία, διότι η Ευρώπη έχει αναλάβει επαρκή μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και στηρίζεται όλο και περισσότερο στις ΑΠΕ. «Και πάλι όμως, θα χρειαστεί το αέριό μας για πολύ ακόμα. Για αυτό ο Nord και ο South Stream είναι υποσχόμενα σχέδια», υπογράμμισε.

Ο κ. Σάφρανικ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του Nord Stream, αφού όλα τα εμπόδια έχουν προσπεραστεί πλέον. Για τον South Stream, τόνισε πως θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ρωσικής παροχής αερίου προς την Ευρώπη.

Πέρα από αυτά τα ζητήματα, ο κ. Σάφρανικ επέστησε την προσοχή στα σχέδια του άξονα Ρωσίας-Τουρκμενιστάν-Ιράν, τον οποίο και ανέφερε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξής του. «Αυτές οι τρεις χώρες είναι οι βασικοί διαχειριστές της αγοράς αερίου της Ευρασίας», δήλωσε. «Έχουν τους λόγους και ακόμη και την ιστορική ευθύνη να αναζητήσουν μια κοινή πολιτική για τη συμμετοχή στην παραγωγή, για την ποσότητα, τις κατευθύνσεις των εξαγωγών και τις τιμές», πρόσθεσε.