Η τιμή του αργού πετρελαίου οδεύει στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ, στο 5,9% από 5,7%. Στα τρέχοντα επίπεδα των 78,5 δολαρίων το βαρέλι, η άνοδος της τιμής του αργού τον Φεβρουάριο θα αγγίξει το 7,4%.

Η τιμή του αργού πετρελαίου οδεύει στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή αναθεωρήθηκε προς τα πάνω ο ρυθμός ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου στις ΗΠΑ, στο 5,9% από 5,7%.

Στα τρέχοντα επίπεδα των 78,5 δολαρίων το βαρέλι, η άνοδος της τιμής του αργού τον Φεβρουάριο θα αγγίξει το 7,4%. Αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών, που εκ νέου πλησιάζουν τα 80 δολάρια, δεν δικαιολογούνται από τις οικονομικές συνθήκες και ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί χαμηλότερα. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του αργού έχει αγγίξει ή ξεπεράσει τα 80 δολάρια εννέα φορές!

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, το αργό πετρέλαιο θα κυμανθεί το 2010 κατά μέσο όρο στα 77,7 δολάρια, ενώ ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη χαμηλότερα, καθώς η αγορά θα εισέρχεται στο δεύτερο τρίμηνο, που ιστορικά είναι το πιο αδύναμο, και η προσφορά θα υπερισχύει της ζήτησης. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ συνέχισαν και την προηγούμενη εβδομάδα την άνοδό τους, ενισχυόμενα κατά 3,03 εκατ. βαρέλια, γεγονός που υποδηλώνει εξασθένηση της ζήτησης. Ωστόσο, για το σύνολο του 2010 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει μεγαλύτερη της αναμενομένης άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, που θα προέρχεται ως επί το πλείστον από τις αναδυόμενες αγορές. Οσον αφορά την τιμή του πετρελαίου, ο ΕΙΑ προβλέπει ότι θα παραμείνει κατά μέσο όρο κοντά στα 76 δολάρια κατά τη διάρκεια Φεβρουαρίου και Μαρτίου, θα αυξηθεί στα 82 δολάρια ανά βαρέλι στα τέλη της άνοιξης, ενώ θα φτάσει τα 85 δολάρια προς τα τέλη του 2011.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, έρευνα του πρακτορείου Bloomberg θεωρεί πιθανή την υποχώρηση της τιμής του αργού κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, καθώς η περίοδος θέρμανσης πλησιάζει στο τέλος της. Θετικά για τη ζήτηση δεν αναμένεται μάλιστα να λειτουργήσει ούτε το κύμα κακοκαιρίας που αναμενόταν το Σαββατοκύριακο στις ανατολικές πολιτείες, καθώς θα οδηγήσει πιθανότατα σε ακυρώσεις πτήσεων και συνεπώς σε περιορισμό της ζήτησης για καύσιμα jet.

(από την εφημερίδα «Καθημερινή», 28/2/2010)