Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Βουλγαρία, Τζέιμς Ουόρλικ, η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές καυσίμων της και να εξασφαλίσει στον λαό ένα σταθερό και διαφανές περιβάλλον. Ο πρέσβης δήλωσε πως «στο παρελθόν οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να στηρίζονται υπερβολικά στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα το διορθώνουν"

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στη Βουλγαρία, Τζέιμς Ουόρλικ, η χώρα πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές καυσίμων της και να εξασφαλίσει στον λαό ένα σταθερό και διαφανές περιβάλλον. Ο πρέσβης δήλωσε πως «στο παρελθόν οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να στηρίζονται υπερβολικά στο πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, αλλά τώρα το διορθώνουν. Η Βουλγαρία επίσης είναι εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων και να αναπτύξει τις ΑΠΕ».

Ο κ. Ουόρλικ πρόσθεσε ότι η Βουλγαρία αξίζει συγχαρητήρια για τις προσπάθειές της στην ενέργεια, τη στιγμή που η νέα της στρατηγική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

«Χρειαζόμαστε νόμους οι οποίοι θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στις ΑΠΕ», τόνισε και πρότεινε την εισαγωγή καθορισμένων τιμών για την αγορά ενέργειας από ΑΠΕ, την επέκταση του δικτύου ηλεκτρισμού και επενδύσεις στην μόρφωση για τους κλάδους αυτούς.

Ο Αμερικανός πρέσβης προσδιόρισε τη βιοτεχνολογία, την πληροφορική και τις ΑΠΕ ως τους τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία των δύο κρατών. Τέλος, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για συμμετοχή στο σχέδιο του αγωγού Nabucco και για τις διασυνδέσεις που προωθούνται με την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία.