«Σχεδόν Αμετάβλητη θα Παραμείνει η Πρόβλεψη του ΙΕΑ για τη Ζήτηση Πετρελαίου»

«Σχεδόν Αμετάβλητη θα Παραμείνει η Πρόβλεψη του ΙΕΑ για τη Ζήτηση Πετρελαίου»
energia.gr
Παρ, 12 Μαρτίου 2010 - 09:38
Σχεδόν αμετάβλητη θα παραμείνει η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στην προσεχή μηνιαία έκθεσή του, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα στα ανεπτυγμένα κράτη υποσκιάζει την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Νομπούο Τανάκα. Η έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή στο Παρίσι
Σχεδόν αμετάβλητη θα παραμείνει η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στην προσεχή μηνιαία έκθεσή του, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα στα ανεπτυγμένα κράτη υποσκιάζει την ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Νομπούο Τανάκα.

Η έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή στο Παρίσι.

Αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αλλά και ο ΟΠΕΚ αναθεώρησαν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους, επικαλούμενοι τις προβλέψεις για τη ζήτηση βάσει της οικονομικής ανάκαμψης.«Υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για την προοπτική της οικονομίας», ανέφερε ο Τανάκα σε συνέντευξή του στο περιθώριο συνεδρίου του IHS Cambridge Energy Research Associates στο Χιούστον.

«Συμβαίνουν δομικές αλλαγές» σε συνδυασμό με «γεωπολιτικούς κινδύνους και αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», σημείωσε. «Οι παίκτες της αγοράς δεν έχουν  καθορίσει ακόμα την κατεύθυνση.»

Τον προηγούμενο μήνα ο ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή του για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το 2010 κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα στα 86,5 εκατ. βαρέλια, επισημαίνοντας πως οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται περισσότερο αργό για να «κινήσουν» τις οικονομίες τους. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξεως των 1,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ή 1,8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2009.Σύμφωνα με τον Νομπούο Τανάκα, η αύξηση της κατανάλωσης θα προέλθει κυρίως από τις οικονομίες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).