Οι τιμές αναφοράς των futures αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση κατά δύο δολάρια το βαρέλι σε επίπεδο μηνός τον Φεβρουάριο, αλλά σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του ίδιου μήνα οι τιμές ανέκαμψαν κατά περίπου 10 δολάρια. Αυτά αναφέρει η μηναία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου η οποία είδε σήμερα (12/03) το φως της δημοσιότητας και στην οποία τονίζεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις που επηρέασαν κάποιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες οδήγησαν πρόσφατα τις τιμές του WTI και του Brent στα 82 και 80 δολάρια αντίστοιχα, αν και η ανησυχία των αγορών μετριάστηκε από τη μεγάλη προσφορά
Οι τιμές αναφοράς των futures αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση κατά δύο δολάρια το βαρέλι σε επίπεδο μηνός τον Φεβρουάριο, αλλά σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα στις αρχές του ίδιου μήνα οι τιμές ανέκαμψαν κατά περίπου 10 δολάρια. Αυτά αναφέρει η μηναία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά πετρελαίου η οποία είδε σήμερα (12/03) το φως της δημοσιότητας και στην οποία τονίζεται ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις που επηρέασαν κάποιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες οδήγησαν πρόσφατα τις τιμές του WTI και του Brent στα 82 και 80 δολάρια αντίστοιχα, αν και η ανησυχία των αγορών μετριάστηκε από τη μεγάλη προσφορά.

Σύμφωνα με την Έκθεση, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 70 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως τόσο για το 2009 όσο και για το 2010 εξαιτίας των αυξημένων σε σχέση με το αναμενόμενο δεδομένα για τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αναίρεσαν σειρά από προηγούμενες αναφορές του Οργανισμού αυτού.

Σήμερα η παγκόσμια ζήτηση υπολογίζεται στα 85,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2009 (ήτοι -1,4% ή -1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε επίπεδο έτους), και αναμένεται εφέτος να αυξηθεί στα 86, 6 εκατ. βαρέλια (+1,8% ή +1.6 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2009). Ο ΙΕΑ, εξάλλου, εκτιμά ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε τον Φεβρουάριο κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 86,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Φεβρουάριο, με την παραγωγή αργού του OPECνα σημειώνει την πρώτη της ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2009.

Η παραγωγή των χωρών εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ για το 2009 αναθεωρήθηκε κατά +0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα επίπεδα των 51,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, αντανακλώντας ετήσια άνοδο 750 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη από το 2004. Μία υψηλότερη βάση υπολογισμού (baseline) από τον Καναδά εκτίναξε την προσφορά του 2010 κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η οποία υπολογίζεται πλέον στα 51,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα ρευστά φυσικού αερίου (NGLs) του OPEC αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,8  εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας έτσι στα 5,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2010. Η παραγωγή αργού του OPEC, σύμφωνα με την μηναία έκθεση του ΙΕΑ, άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών φτάνοντας στα 29,2  εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση, ύψους 200 χιλ. βαρελιών την ημέρα, οφείλεται κατά το ήμισυ στην παραγωγή του Ιράκ. Στην αγορά επικρατεί η προσδοκία ότι η σύνοδος Υπουργών του καρτέλ στις 17 Μαρτίου θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα τους στόχους για την παραγωγή, αν οι τιμές παραμείνουν γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι. Η εκτίμηση του ΙΕΑ για δυνατότητα στην παραγωγή αργού αλλά και των αποθεμάτων του OPECαναθεωρείται στα 29,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο για το δεύτερο ήμισυ του 2010 λόγω αυξημένων προσδοκιών για τα αντίστοιχα μεγέθη από χώρες εκτός OPEC. 

Η παγκόσμια παραγωγή στον τομέα της διύλισης υπολογίζεται σε κατώτερα επίπεδα, με τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους να αναθεωρούνται προς τα κάτω κατά 140 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στα 72,5εκατ. βαρέλια ημερησίως, παραμένοντας ωστόσο κατά 910 χιλ. βαρέλια την ημέρα αυξημένη σε σχέση με ένα χρόνο πριν.  

Η πρόσφατα προστεθείσα διυλιστική δυναμικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξάνει τις προσδοκώμενες ροές από την Κίνα και τις Λοιπές Ασιατικές χώρες, συνολικά κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως  σε επίπεδο έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2010, αν και η παραγωγή στις χώρες του ΟΟΣΑ παραμένει συγκρατημένη. 

Τα πετρελαϊκά αποθέματα των εταιρειών στις χώρες του ΟΟΣΑ, τέλος, όπως σημειώνει η έκθεση του Οργανισμού, αυξήθηκαν κατά 34,4 εκατ. βαρέλια φτάνοντας για τον μήνα Ιανουάριο τα  2.703εκατ. βαρέλια, μειωμένα κατά 0,1% σε σχέση με το 2009, με υψηλότερα τα επίπεδα αποθεμάτων αργού, βενζίνης και  αποσταγμάτων. Η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης αυξήθηκε κατά τα τέλη Ιανουαρίου στις 59,2 ημέρες, ήτοι 0,1 ημέρες χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία αναμένεται μείωση αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ στα 28,6 εκατ. βαρέλια και μία συνεχιζόμενη μείωση των έτσι κι αλλιώς κυμαινομένων επιπέδων αποθήκευσης.